Stiri si noutati

Pretul platit de Rom?nia pentru gazele naturale este egal cu cel platit de tarile europene, declara MEC

Romania plateste acelasi pret la gazele naturale ca si tarile europene, in conditiile unei cantitati importate de trei pana la sase ori mai mica, potrivit notei cu privire la dezbaterile legate de pretul de import al gazelor naturale, transmisa Presedintiei de Ministerul Economiei si Comertului.
In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari/1.000 mc, iar pentru luna ianuarie 2006 sunt asteptate facturi cuprinse intre 270-276 dolari/1.000 mc. Conform societatii de evaluare WIBERA, Germania va plati, pentru luna ianuarie 2006, un pret de 260 dolari/1.000 mc, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda. Dar, luand in considerare costul transportului, pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat de Romania.
In schimb, Marea Britanie, in ianuarie 2006, plateste 516 dolari/1.000 mc (media importurilor), iar Belgia 511 dolari/1.000 mc.
Documentul MEC precizeaza ca pretul gazelor naturale se stabileste in functie de o formula de calcul care se aplica tuturor tarilor europene, formula care a fost aplicata si Romaniei, conform Conventiei Orenburg (prelungita prin Conventia interguvernamentala romano-rusa privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in terte tari si in Romania, semnata la 25 octombrie 1996 la Moscova si aprobata de guvernul Romaniei prin HG 1369/3.12.1996).
Formula de calcul prin care se stabileste pretul gazelor naturale importate depinde, in principal, de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei, dar si de discount-ul care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate.
Pretul se reactualizeaza lunar, in functie de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei din ultimele sase sau noua luni. Practic, cresterea pretului la nivel mondial a petrolului se reflecta in pretul gazului, dupa aproximativ 8-9 luni.
MEC nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania (Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatori eligibili) incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom – Gazexport, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si IMEX OIL Limited.
In plus fata de contractele comerciale de import, Romania mai primeste aproximativ 180 de milioane de mc anual, care reprezinta echivalentul serviciilor de tranzit gaze naturale din Rusia catre Peninsula Balcanica si Turcia efectuate de Transgaz.
Cu exceptia Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Romgaz, care au incheiat, anul acesta, contracte cu WIEE pana in 2011, 2012 si respectiv, 2012, majoritatea companiilor romanesti au incheiat contracte pe termen scurt (ex. Electrocentrale Bucuresti – 2007, Termoelectrica – 2006).
Compania Wintershall (50 la suta Gazprom, 50 la suta BASF) si-a prelungit, pe 22 noiembrie 2005, contractul de import gaze cu Gazprom – Gazexport pana in 2030.
Toate tarile europene importa gaze din Rusia prin intermediul unor furnizori agreati de Gazprom – Gazexport. In anul 2005, pretul mediu la gazele de import in Romania, conform ANRGN, a fost de circa 218 dolari/1.000 mc, pentru un volum de circa sase miliarde mc. Comparativ, tot in anul 2005, Germania a platit un pret mediu de aproximativ 220 dolari/1.000 mc, pentru un volum de 40 de miliarde mc, iar Italia, acelasi pret, pentru un volum de 24 miliarde mc. Ungaria a platit in 2005 un pret mediu de 218 dolari/1.000 mc, pentru 16 miliarde mc importati.
In ceea ce priveste deplasarea delegatiei MEC in Rusia din noiembrie 2005, oficialii Ministerului Economiei precizeaza ca o delegatie comuna MEC -Transgaz, condusa de ministrul de resort, Ioan Codrut ?eres, a participat, la invitatia presedintelui Gazexport si vicepresedinte Gazprom, AI Medvedev si a presedintelui Consiliului de Administratie WIEE Zug si director general WIEH, Rainer Zeele, la ceremonia de prelungire pana in 2030 a contractului dintre Wintershall Erdgas Handelhaus Berlin si Gazprom – Gazexport.
Cu aceasta ocazie, presedintele Gazexport a dat asigurari ca, in 2006, Romania nu va importa gaze la preturi mai mari de 280 dolari/1.000 mc. (Anterior, ANRGN, Ruhrgas si Gas de France previzionasera pentru 2006 un pret de aproximativ 300 dolari/1.000 mc.) Dupa aceasta intalnire de la Moscova, companiile romanesti au reusit sa negocieze si sa incheie acte aditionale, la preturi de 270-276 dolari/1.000 mc. Companiile romanesti platesc pentru importul gazului natural din Rusia un pret comparabil cu cel platit de companiile europene precum Ruhrgas sau Gaz de France.
Totodata, conform ultimului studiu EUROSTAT – Institutul European de Statistica -si conform Agentiei Internationale pentru Energie, Romania are unele dintre cele mai mici preturi pentru gazele naturale la consumator atat pentru sectorul casnic cat si pentru cel industrial, la consumatorii casnici acestea fiind cu 40 la suta mai mici decat preturile din majoritatea tarilor europene.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *