Pretul titeiului va creste din nou in 2006, fiind estimat sa atinga valoarea de 100 de dolari pe baril, a declarat miercuri, presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, prezent la forumul regional Liderii Noii Europe, organizat la Bucuresti.
"Estimez ca pretul barilului va atinge intre 80 – 100 de dolari pana la sfarsitul anului 2006, deoarece desi acesta s-a dublat in acest an, economia mondiala arata ca va suporta o astfel de crestere", a spus Dinu Patriciu.
Acesta a explicat ca, desi analistii estimeaza un pret mediu pe baril intre 45 si 65 de dolari pe baril, evolutia a aratat ca, de fiecare data, fluctuatia pretului barilului a fost subestimata cu circa 25 la suta.
"Pentru Romania, in conditiile cresterii pretului titeiului, obtinerea unor produse superioare din materie prima inferioara, prin intermediul tehnologiilor este o sansa de a se afirma ca un lider regional in zona in acest domeniu", a spus Patriciu.
In urma noilor evolutii in ceea ce priveste protectia mediului, peste 80 la suta din rafinariile de pe plan mondial au preferat sa-si schimbe materia prima, in loc sa realizeze investitii tehnologice, care sa permita prelucrarea titeiului cu continut ridicat de sulf si obtinerea unor produse superioare, de la benzina, motorina la mase plastice.
"Rompetrol a facut aceste investitii, ceea ce a contribuit la cresterea evidenta a companiei", a precizat Patriciu.
La nivel mondial, ultimile evolutii au dus la inchiderea a peste 500 de rafinarii si acest lucru se va petrece si in continuare, a spus Patriciu, care a precizat ca Romania are o "fereastra" de unul – doi ani pentru a se impune in Balcani si in zona Marii Negre, inainte ca alti jucatori sa se orienteze pe nisa de rafinare, la costuri reduse, cu tehnologii de calitate, si care sa permita obtinerea unor rezultate avantajoase.
Patriciu a spus ca pana la sfarsitul anului, Rompetrol va detine 20 de statii in Bulgaria si 24 in Albania.
"Romania trebuie sa se uite la piata de circa 80 de milioane de oameni a Balcanilor si sa aiba un spirit de cuceritor, asta inainte ca alti competitori sa-si indrepte privirile catre aceasta piata".
La ora actuala, pe piata din Romania activeaza cinci rafinarii si trei combinate petrochimice, capacitatea de productie a tarii urmand sa atinga 16,5 miloane tone de titei pana in 2008, in timp ce consumul intern se situeaza la circa 13 milioane tone de titei. Practic balanta comerciala este zero la ora actuala, in conditiile in care Romania exporta circa 57 la suta din productie si vinde 43 la suta pe piata interna, capacitatea actuala de productie fiind de circa 13,4 milioane tone titei. "Romania va ramane un importator de titei, deoarece doar 38 la suta din consum provine din productie interna", a spus Patriciu.
Acesta a precizat ca sunt necesare investitii de circa 850 milioane dolari in urmatorii trei ani pentru pastrarea competitivitatii economiei romanesti. "La nivel mondial tendinta este de crestere a pretului carburantilor si va ramane asa, mai ales ca zonele unde se gaseste titei sunt, din pacate, in mijlocul unor zone unde se produc dispute", a spus Patriciu.
Rompetrol asteapta un profit operational de circa 200 milioane de dolari, in 2005, si va realiza noi investitii in marirea capacitatii de prelucrare de produse plastice si retele de distributie, precum si in constructia unui combinat de productie de biodiesel, in 2006, cu o capacitate initiala de 80.000 de tone anual.
Posted by
February 16, 2024
Pretul titeiului va creste si in 2006, apreciaza presedintele Rompetrol
Recent Posts
Recent Posts
Have something to add? Share it in the comments.