Stiri si noutati

Preturile constructiilor de lux se vor dubla pana in anul 2007

Consuela Stegarescu

Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata imobiliara va ajunge la 7,5 miliarde dolari in acest an, iar in 2007 se va cifra la circa 11 miliarde dolari, a declarat, ieri, in cadrul conferintelor "Zilele Biz", presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea. In perioada precizata, volumul tranzactiilor va creste cu circa un miliard de dolari anual. "Din totalul de circa opt milioane de unitati locative, in peste 11% locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane, de unde rezulta un necesar de aproximativ 800.000 de locuinte noi", a afirmat Costea.

Totodata, mai mult de jumatate din locuintele existente, 56% din total, sunt intr-o stare critica si trebuie renovate sau modernizate, potrivit oficialului RBL. Din acest motiv, un segment important al pietei este cel pentru imbunatatirea locuintelor. In ultimii ani, acesta s-a dezvoltat, in urma cresterii nivelului de trai, relaxarii creditarii si acordarii de facilitati fiscale. De asemenea, unii dintre romani doresc sa isi cumpere a doua locuinta sau vor sa o renoveze pe cea pe care o detin. Circa sase milioane de romani doresc sa-si imbunatateasca situatia locativa in urmatorii cinci ani.

Creditele s-au inzecit

Valoarea totala a creditelor ipotecare acordate populatiei a fost de 10 milioane dolari in anul 2000, respectiv de 125 milioane dolari in anul 2002. Valoarea imprumuturilor pentru constructia de locuinte a crescut de pana la 70 de ori in trei ani, ajungand la circa 700 milioane dolari in 2003. Preferatele romanilor sunt creditele contractate in valuta, in pofida indemnurilor bancherilor de a se imprumuta in moneda nationala.

Locuintele de lux, de doua ori mai scumpe

Pretul locuintelor de lux se va dubla pana in anul 2007, a declarat, ieri, directorul de vanzari de la Eurisko, Ionut Bordei. In prezent preturile sunt intre 1.200-2.000 euro pe metrul patrat construit. Potrivit reprezentantului Eurisko, o locuinta de lux trebuie sa respecte o serie de criterii, incepand de la pozitia cartierului, arhitectura, compartimentare pana la calitatea executarii finisajelor.

De asemenea, se vor majora si preturile la locuintele destinate paturii de mijloc a populatiei, a precizat Bordei. Cresterea preturilor va fi determinata de majorarea preturilor la materialele de constructii si a celor de pe piata fortei de munca, respectiv cererea mai mare decat oferta existenta pe piata, a precizat el.

Investitorii din domeniul imobiliar sunt afectati de durata lunga de timp in care un proiect este finalizat, intarzierea fiind cauzata de numarul ridicat de acte, avize si autorizatii necesare.

Capitala, impartita in doua

Zona de nord a Bucurestiului va fi in continuare preferata de investitorii din sectorul rezidential, potrivit lui Bordei. Punctele de atractie pentru investitori vor fi Balotesti, Corbeanca, Sisesti, unde vor fi construite, incepand de anul viitor, peste 160 cartiere de locuinte. In acelasi timp, potrivit specialistilor, zona de vest a Capitalei este preferata de investitori pentru construirea spatiilor de depozitare si productie.

Preturile terenurilor, speculatii

Multe dintre preturile vehiculate la nivelul pietei imobiliare sunt speculatii, potrivit oficialului Eurisko. "Aproape 90% din preturile vehiculate la vanzarea terenurilor nu sunt cele reale", a afirmat Bordei. El sustine ca preturile sunt "umflate" de declaratiile facute in presa de reprezentantii agentiilor imobiliare, de proprietarii dornici sa vanda la un pret bun si care majoreaza cifrele conform zvonurilor din piata, respectiv fostii proprietari care se lauda ca au vandut mai bine decat in realitate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *