Stiri si noutati

Preturile la benzina, bautura si mancare fac un nou salt

Marius Guta

Luna lui Cuptor va aduce cu sine o crestere de preturi care va pune in pericol tinta de inflatie a Guvernului si va face sa ne ia cu frig, in plina vara. Preconizata majorare a tarifelor unora dintre cele mai importante utilitati, coroborata cu saltul urias al cursului de schimb leu/euro va determina o crestere a preturilor si tarifelor greu de suportat de o populatie deja aflata la limita rezistentei fizice si psihice din cauza "sistemului de infometare nationala", numit si "program de guvernare". Concret, de la 1 iulie, mai scumpe vor fi tigarile, cafeaua, vinul, berea, curentul, apa calda, benzina si enumerarea ar putea continua. De fapt, mai simplu ar fi sa facem lista produselor care nu se vor scumpi, deoarece nu vom avea nimic de trecut pe ea!

Euro – cel mai ridicat curs din ultimii doi ani

De vina pentru unele dintre preconizatele cresteri de preturi este si moneda unica europeana, care a inregistrat in ultimul timp o crestere fara precedent. Astfel, euro a fost cotat ieri la 0,99 de dolari, ceea ce reprezinta cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni, nici una dintre "manevrele" sustinatorilor dolarului neavand succes. Urmand tendinta de pe pietele internationale, euro a inregistrat un salt similar si in raport cu moneda nationala. Astfel, daca la inceputul acestei luni un euro era cotat la 31.268 de lei, cotatiile de astazi arata un curs de 33.056 de lei pentru un euro, ceea ce inseamna o devalorizare de aproape 6%, triplu fata de media lunara prognozata. In contextul in care accizele sunt calculate in euro, va urma o crestere "in cascada" a preturilor.

Alimentele, mai putine si mai scumpe

Pentru a avea o imagine completa a ceea ce va urma, va prezentam lista produselor pentru care se platesc accize. Este vorba despre alcoolul etilic si alimentar, bauturile alcoolice, vinurile, coniacul, vermutul, berea, tutunul, cafeaua de orice fel (verde, prajita sau solubila) si produsele petroliere. Dintre toate, cea mai importanta este majorarea pretului benzinei, care va determina o crestere in lant a preturilor. Analizand cresterile anterioare ale pretului benzinei, am constatat un salt al celorlalte produse, in special al celor alimentare, cuprins intre 5% si 10%. In plus, efectele vor fi agravate de seceta prelungita, ceea ce va determina o crestere a preturilor alimentelor peste nivelul mediu al preturilor de consum, asa cum arata si prognozele intocmite de expertii Guvernului.

Apa calda – o placere interzisa

Cea mai mare crestere va fi inregistrata, insa, la apa calda. Astfel, pretul gigacaloriei va creste cu 40%. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, pretul national de referinta platit de populatie pentru energia termica va inregistra un salt de la 600.000 de lei la 840.000 de lei/gigacalorie. Acest lucru va determina o crestere de pana la 30% a cheltuielilor de intretinere. Potrivit Federatiei Asociatilor de Proprietari din Romania, costurile la intretinere vor fi iarna viitoare de minimum 1,2 milioane de lei pentru o garsoniera, ajungand pana la 3,4 milioane de lei pentru un apartament cu patru camere.

Desi nu incalzeste pe nimeni cu nimic, Guvernul a gasit o explicatie plauzibila si pentru aceasta noua scumpire. Astfel, cresterea tarifelor la energia termica de la 16,4 dolari/Gcal. la 20 dolari/Gcal. a fost prevazuta in acordul stand-by pe care Executivul l-a incheiat cu FMI. In acelasi acord s-a prevazut, de asemenea, si cresterea tarifelor la energia electrica, care se va scumpi cu 1,5%. Pentru acest nivel relativ redus al cresterii pretului la energia electrica "responsabil" este dolarul, in functie de care se stabileste pretul la curent si care a avut in ultima luna o crestere aproape insesizabila. Noul curs de referinta la stabilirea tarifelor este 33.500 de lei pentru un dolar.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *