Stiri si noutati

Preturile produselor petroliere sunt competitive, sustin reprezentantii Petrom

Preturile produselor petroliere pe care le practica Petrom sunt foarte competitive in context european, a declarat, miecuri, intr-o conferinta de presa, presedintele consiliului de administratie al Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer.
Situatia preturilor care, in momentul de fata sunt foarte competitive, se datoreaza logisticii existente, conditiilor de rafinare, dar noi vom incerca sa mentinem preturile la carburanti la acelasi nivel. Petrom intampina mari probleme cu resursele umane si vom incerca sa investim mai mult pe acesta parte”, a spus Ruttenstorfer.
Potrivit directorului general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, costurile de productie pentru rafinare petrol si gaze naturale vor scadea, pana in 2010, de la 12,13 dolari pe barilul de titei cat este in prezent, la 9 dolari pe baril.
In prezent, pretul mondial al petrolului este de 50-60 dolari pe bari dar, in opinia reprezentantilor Petrom, pretul va scadea in urmatorii ani.
Cred ca in doi-trei ani pretul barilului de petrol ar putea scadea de la 30-40 dolari si motivul il reprezinta dezvoltarea unor capacitati suplimentare de productie, a adaugat Ruttenstorfer.
Petrom produce zilnic 105.033 barili petrol si 111.985 bep (barili echivalent petrol) gaze naturale, avand in prezent in Romania patru rafinarii proprii si 595 statii de distributie.
?inta de productie este pentru Petrom, ca in 2010 sa-si stabilizeze productia la 210.000 bep pe zi, iar rata de inlocuire a rezervelor sa fie de 70 la suta.
Ne-am propus sa investim pana la trei miliarde euro pana in 2010 si sa ne dezvoltam activitatile si in Regiune Caspica, a spus Constantinescu. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu rezerve de pertol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol (bep) si o capacitate de rafinare de opt milioane tone. In 2004, veniturile din vanzari ale companiei au fost de de 2,14 miliarde euro, iar veniturile inainte de dobanzi si txe (EBIDTA) au fost de 28 milioane euro.
Circa 51 la suta din actiunile Petrom sunt detinute de grupul OMV, 40,74 la suta sunt detinute de stat, doi la suta de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar 6,23 la suta apartin actionarilor minoritari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *