Stiri si noutati

Primarii din zonele inundate, ?stimulati? cu amenzi

Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) isi exprima dezamagirea fata de modul in care unii primari din zonele afectate de inundatii s-au implicat in actiunile de strangere a animalelor moarte. Ion Agafitiei, secretarul general al ANSVSA, a afirmat ca multi primari au inceput sa colaboreze in actiunile de curatare a zonelor inundate abia dupa ce au primit amenzi. "I-am amendat cu 30 milioane de lei ca sa-i stimulam, colaborarea decurgand normal dupa acest lucru", a precizat presedintele ANSVSA, Razvan Taru. In judetul Vrancea au fost "pedepsiti" opt primari, iar in Galati, unul.

"Ne-am intalnit cu tot felul de situatii. De exemplu, medicul veterinar urca cadavrele intr-o remorca, iar primarul se uita cu binoclul. Sau intr-un alt caz, dupa ce remorca a fost incarcata cu cadavre, primarul a descarcat-o si a umplut-o cu nisip si a plecat in alta parte", a spus Ion Agafitei. Reprezentantii ANVSA au mai afirmat ca in zonele calamitate autoritatile locale isi faceau foarte rar aparitia, sau chiar deloc. "A doua zi dupa inundatii, erau doar medicii veterinari, ziaristii si armata". Viiturile de luna trecuta au determinat moartea si disparitia a 161.000 de animale, valoarea pagubelor ridicandu-se 28 miliarde de lei.

De asemenea, au fost distruse si sase circumscriptii sanitar-veterinare. Crescatorii de animale ar putea fi despagubiti de Ministerul Agriculturii numai in conditiile in care si-au asigurat animalele, a precizat presedintele Autoritatii. Pentru a fi evitate aparitia unor cazuri de antrax sau presudopesta aviara, au fost vaccinate peste 1,8 milioane de animale. Medicii veterinari au distrus si 6,3 tone de produse de origine animala care reprezentau ajutoare pentru sinistrati, pe motiv ca ajunsesera sa se deprecieze. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *