Stiri si noutati

Prin interventii succesive, BNR a oprit, ieri, aprecierea leului fata de moneda europeana

Consuela Stegarescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intervenit ieri pe piata valutara interbancara, efectuand cumparari de valuta ce au determinat deprecierea leului fata de euro. Astfel, cursul de schimb comunicat ieri de Banca Centrala a fost de 36.738 lei pentru euro, cu 1.268 de unitati mai mult decat cel comunicat pentru ziua de luni.

BNR a intrat pe piata in trei reprize, cumparand intre 50 si 100 milioane euro, apreciaza dealerii bancilor comerciale. Cumpararile de valuta au ince-put la putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, cand euro era cotat la 34.800 lei. Cursul a urcat la circa 37.000 lei, iar dupa iesirea bancii centrale de pe piata valutara interbancara, cursul a cazut la 36.300 lei. In absenta acestei interventii, cotatia euro ar fi putut scadea pana la 33.800 lei, mai spun dealerii.

Reprezentantii bancilor comerciale apreciaza ca interventia BNR a fost determinata de aprecierea "prea rapida" a monedei nationale fata de euro, respectiv ca s-a "tintit" atingerea unei valori pentru cursul de schimb de ieri. BNR a luat masuri pentru a induce pietei o miscare pentru piata.

De asemenea, specialistii mai spun ca pe piata este excedent de valuta.

Cursul de schimb pentru moneda americana a fost cotat ieri la 28.301 lei, cu 916 unitati peste cotatia precedenta. Reamintim ca luni BNR a comunicat un curs de referinta de 35.515 lei pentru euro si de 27.385 lei in cazul dolarului. De la inceputul lunii februarie, moneda nationala castigase 5,33% fata de euro si 5% fata de moneda americana.

Populatia ar trebui sa mizeze pe leu

Analistii recomanda prudenta si pledeaza pentru alegerea unui castig sigur, pe care il aduce moneda nationala pentru plasamentele populatiei. "Pentru investitiile cu un grad redus de complexitate – depozitele populatiei – moneda recomandata ramane leul", potrivit analistului Florian Libocor, citat de Mediafax. Pentru exportatori, analistii bancari apreciaza ca solutia de protejare o repre-zinta instrumentele de acoperire a riscului ? tranzactiile de vanzare-cumparare de valuta la termen. "Ce se intampla pe piata valutara ar trebui sa puna pe ganduri pe cei care au afaceri si mai ales pe exportatori. In loc sa reclame efectele negative ale aprecierii, mai bine incheiau tranzactii ?forward? de vanzare euro, in urma cu o luna, si acum beneficiau de un curs mult mai bun", afirma Radu Craciun, analist la ABN AMRO.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *