Stiri si noutati

Privatizarea Alro risca sa se transforme intr-un scandal

Marilena Dan

Desi contractul de privatizare al celei mai profitabile societati din industria romaneasca, Alro Slatina, este semnat si parafat, iar investitorul Marco International a virat catre Eximbank cele 45 milioane de dolari angajate pentru investitii, viitorul tranzactiei ramane incert. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a anuntat ca unele clauze ar putea fi renegociate, in cazul in care cel de-al doilea consultant angajat pentru evaluarea tranzactiei va avea opinii sensibil diferite fata de "unele aspecte" din contract. Informatia i-a pus pe jar atat pe investitorii americani, cat si pe angajatii uzinei din Slatina.

Opinie decisiva

Opt companii straine si-au aratat disponibilitatea de a asigura consultanta finala asupra privatizarii Alro. Firma selectata isi va prezenta raportul final in cea de-a doua jumatate a lunii viitoare. Raportul – care poate confirma sau contesta privatizarea – va contine opinii asupra pretului, conditiilor si a corectitudinii acestei afaceri. "In cazul in care vor aparea divergente de opinie intre cei doi consultanti, cele doua parti vor renegocia respectivele diferente specifice", ne-a declarat dl Peter Braun, reprezentantul grupului Marco la Bucuresti.

Conform uzantelor BM, privatizarea Alro a beneficiat de consultanta oferita de Banca de Investitii Paribas, care a avizat toti termenii tranzactiei. BM nu a exprimat o pozitie oficiala la semnarea contractului, in urma cu o luna, fapt speculat de Opozitie, care a vazut in aceasta tacere adevaratul motiv al amanarii semnarii Acordului PSAL II.

Ce e dubios in tranzactia Alro

Privatizarea Alro, concretizata prin vanzarea a 10% din actiunile detinute de stat catre casa de comert Marco International, a starnit ample comentarii in presa, in special din cauza modului original in care a fost finalizat acest proces. Initial, APAPS a propus ca privatizarea Alro sa se faca fara licitatie, printr-o majorare de capital, la care sa participe Marco International, care investise mai multe milioane de dolari in actiuni Alro, cumparate de pe piata de capital. Ideea a fost respinsa, in urma unui amplu scandal mediatic. Ulterior, Executivul a aprobat o noua strategie de vanzare a uzinei din Slatina, cu doua variante: prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni sau prin vanzarea a doar 10% din respectivul pachet, in cazul in care nu s-ar fi inregistrat oferte pentru preluarea intregului portofoliu. Strategia a fost catalogata ca fiind una "cu adresa", dat fiind ca Marco detinea deja 43% din actiunile Alro.

Marco vrea si Alprom

Platind "cash" doar 11,4 milioane de dolari pentru 10% din actiuni, Marco a devenit actionar majoritar la Alro. Chiar daca statul a ramas cu un pachet important de actiuni, participarea sa la capitalul social al uzinei se va diminua considerabil dupa preconizata majorare de capital, la care Marco s-a angajat prin contract. Incurajat de usurinta cu care a devenit stapan peste industria de aluminiu din Romania, Marco a depus oferta si pentru preluarea fabricii de produse finite din aluminiu, Alprom Slatina.

Ingrijorare in uzina

Salariatii Alro resimt tot mai acut starea de incertitudine din uzina. "APAPS trebuie sa elucideze foarte clar aspectele referitoare la contract. AGA inca nu s-a intrunit, nu s-a stabilit noua structura a actionariatului, altfel spus, statul este inca actionar majoritar. Daca afacerea a fost in neregula, BM ar fi trebuit sa se sesizeze de la inceput. Viitorul uzinei si respectarea acordurilor sociale sunt cele mai importante aspecte pentru angajati", ne-a precizat Cristian Oprescu, liderul sindicatului Alro. "Daca se va constata ca privatizarea este in neregula, principalul vinovat este Paribas, care probabil ca nu si-a facut datoria", a conchis Oprescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *