Stiri si noutati

Privatizarea Antibiotice Iasi invrajbeste Puterea si Opozitia

Intentia Guvernului de a vinde fabrica de medicamente Antibiotice Iasi a starnit nemultumirea fostului partid de guvernamant, PSD. Mentionam ca Executivul a decis printr-o hotarare de guvern ca actiunile detinute de Ministerul Sanatatii in numele statului la societatea Antibiotice Iasi vor fi transferate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in vederea privatizarii. Transferul va fi facut in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii.

Deputatul Aurel Nechita sustine ca spre deosebire de actualul Executiv, fosta guvernare nu a luat in considerare ofertele din ultimii patru ani venite de la investitori straini pe motiv ca Antibiotice Iasi a fost considerata obiectiv strategic. Antibiotice este singurul producator intern unde autoritatile romane pot interveni pentru mentinerea unor preturi reduse pe piata interna pentru anumite medicamente, sustine Nechita. Daca societatea ar intra pe mainile unui investitor, acesta ar putea dispune practicarea unor preturi mai mari.

In replica, deputatul PNL Sorin Paveliu a afirmat ca privatizarea celorlalti producatori nu a influentat pretul produselor. Antibiotice Iasi este singura fabrica din Romania care poate exporta in Euroa si in SUA ca urmare a faptului ca a fost certificata GMP (Good Manufacturing Practice – reguli de buna practica de fabricatie) pentru toate cele cinci linii de productie.

Intentia Guvernului de a vinde fabrica este mai veche avand in vedere ca in urma cu cateva luni, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ca Antibiotice Iasi ar putea fi privatizata in cursul anului 2006.

In prezent, actionarul majoritar al societatii este Ministerul Sanatatii, cu o participatie de 53,02% din capital. Printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst – 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri. (C. Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *