Stiri si noutati

Privatizarea CEC va definitivata la doua luni dupa cea a BCR

Contractul de privatizare al Casei de Economii si Consemnatiuni(CEC), una dintre cele doua banci ramase in proprietatea statului, va fi definitivat pana la finele lunii februarie, iar viitorul actionar principal va fi cunoscut pana in luna decembrie a.c.

Reteaua de unitati, asul din maneca

Strategia de privatizare a CEC va fi discutata de catre guvern saptamana viitoare, a declarat, ieri, la un seminar organizat de Banii Nostri, Mioara Ionescu, reprezentantul Ministerului Finantelor in Comisia de Privatizare a CEC. Acest document prevede obligativitatea vanzarii unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic, indiferent daca acesta participa singur sau in cadrul unui consortiu la privatizare.

"Se intentioneaza vanzarea unui pachet majoritar de actiuni catre o institutie financiara bancara de reputatie internationala, precum si vanzarea catre personalul bancii, a membrilor Consiliului de Administratie si a celor care au iesit la pensie din CEC, a unui pachet de actiuni de 3-5%. Urmeaza ca eventualul pachet rezidual sa fie oferit pe piata bursiera interna si internationala", a mai informat reprezentata Finantelor.

Ea spune ca, daca legea privind Fondul Proprietatea va fi adoptata, echivalentul a 9,9% din actiunile CEC va fi alocate pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror case nu mai pot fi retrocedate in natura. In cazul in care strategia va fi adoptata inainte de sfarsitul lunii iunie, anuntul de privatizare va fi lansat inainte de 15 iulie, conditii in care potentialii ofertanti pot depune scrisorile de interes pana la 15 august.

Dupa aceste doua etape, comisia de privatizare si Ministerul Finantelor vor intocmi lista ofertanilor acceptati si se vor distribui caietele de sarcini. Inchiderea perioadei de depunere a ofertelor va expira cel mai probabil inainte de luna decembrie.

Clauze pentru viitorii investitori

Mioara Ionescu a mai anuntat ca sunt prevazute clauze contractuale care vor interzice noului proprietar al CEC sa modifice, pentru o anumita perioada de timp, atat brandul institutiei, cat si modificarea dimensiunii retelei teritoariale.

De altfel, dimensiunea retelei teritoriale, cea mai extinsa din tara, este unul dintre principalele avantaje competitive ale CEC, mai ales ca multe dintre cele 1400 de unitati se afla in mediul rural si in orase de dimensiuni mici. "Potentialii investitori ai CEC si-au aratat interesul pentru reteaua CEC si in perspectiva integrarii europene si a derularii fondurilor comunitare. Va dati seama ce volum de comisioane ar incasa viitorul proiprietar al banci prin directionarea banilor catre mediul rural" a concluzionat Ionescu. (Carmen Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *