Stiri si noutati

Privatizarea Electrica Banat a esuat din cauza datoriilor

Arpad Dobre

Restructurarea si privatizarea Filialei Banat a societatii Electrica ar putea fi serios incurcate de faptul ca aceasta unitate a cumulat 35% – circa 5.000 miliarde lei – din creantele pe care societatea-mama le are de recuperat de la datornici, a declarat directorul general al societatii, Silviu Lucian Boghiu. Cu prilejul unui seminar organizat de Asociatia pentru politici energetice din Romania, Boghiu a mentionat ca printre marii datornici ai filialei Banat se numara Gavazzi Steel Otelul Rosu, Siderurgica Hunedoara, precum si unitatile miniere din Valea Jiului.

Tariful social ramane o problema

Directorul general al Electrica a precizat ca, din cele cinci firme care si-au aratat interesul pentru privatizarea filialelor Banat si Dobrogea, au mai ramas in cursa trei: PPC din Grecia (detinuta in proportie de 70% de statul elen), ENEL Italia (65% proprietate de stat) si EVN AG Austria (o companie de dimensiuni reduse, cu capitalul majoritar detinut de comunitatea locala). "In cazul in care privatizarea filialei Banat ar esua, in strategia elaborata de Guvern este lasata o portita si pentru alte modalitati de privatizare. Deci, cred ca Electrica ar putea fi privatizata si "dintr-o bucata", prin scoaterea la vanzare a unui pachet majoritar de actiuni", a spus Boghiu. El a avertizat insa ca, dupa privatizare, tariful social ar putea constitui o alta problema. "As vrea sa vad cum va trece noul proprietar pe costuri tariful social", a spus el. In prezent, la capitolul incasari, cel mai bine sta filiala Dobrogea, cu peste 98%, iar cea mai slaba incasare a inregistrat-o filiala Banat, cu 87,5%. "Pentru informare, va pot spune ca rata incasarii in Irlanda este de 91%, iar in Anglia, de 92%."

Electrificarea, cea mai paguboasa afacere

Boghiu a mentionat ca in Romania exista in prezent un numar de 195 de sate total neelectrificate, cu 4.632 de gospodarii fara curent electric, precum si un numar de 24.981 gospodarii urbane (majoritatea locuinte ANL) care inca nu sunt racordate la reteaua de energie electrica. "Trebuie sa va spun ca electrificarea este cea mai paguboasa afacere, deoarece costurile sunt foarte mari, perioada de amortizare este intre 50 si 400 de ani, iar durata de viata a instalatiei este de doar 30 de ani", a precizat Boghiu, mentionand ca aprovizonarea cu energie electrica a unei singure gospodarii (retele, stalpi, cablu, mana de lucru) costa 1,2 miliarde lei. El a spus ca incheierea electrificarii ar costa circa 300 milioane euro, bani pe care Electrica nu-i are. "Speram ca Guvernul sa aprobe un credit cu garantii guvernamentale, pentru continuarea electrificarii", a spus Boghiu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *