Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) va scoate in perioada urmatoare la privatizare societatile Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si trei filiale ale Electrica, intre care Electrica Dobrogea si Electrica Banat, a declarat ministrul de resort, Dan Ioan Popescu.
Privatizarea Petrom se va face in cadrul Programului PSAL II, convenit cu Banca Mondiala, cu consultantii internationali, prin oferirea de actiuni catre investitori strategici si va fi coordonata de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Acelasi lucru se va intampla si cu cele doua filiale Distrigaz. Senatorul Doru Badulescu, seful OPSPI, a declarat ca, in cazul Petrom, "pana la data de 15 octombrie, ministerul va primi evaluarea de la consultantul international, iar stategia va fi prezentata in Guvern la 31 decembrie".
Dan Ioan Popescu a precizat ca restul societatilor petroliere – Conpet, Oil Terminal si Petro Trans – nu se vor privatiza deocamdata. Cel mai rapid vor fi scoase la vanzare Electrica Banat si Electrica Dobrogea, pentru care anuntul de privatizare va fi publicat pe 16 septembrie a.c. Acestea vor fi vandute tot in cadrul Programului PSAL II, consultantul international de privatizare fiind BNP Paribas.
Seful OPSPI, Doru Badulescu, a afirmat ca 91% din totalul de aproximativ 4.928 milioane de euro, cat reprezinta capitalul social total detinut de agentii economici din portofoliul MIR, este privatizabil.
Noul holding, care urmeaza sa reuneasca sectoarele hidro, termo si nuclear de producere a energiei, va avea ca entitati cele mai profitabile unitati din domeniu, a lasat sa se inteleaga ieri, ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu. Acesta a precizat ca infiintarea holdingului nu va atrage dupa sine disparitia Termoelectrica si Hidroelectrica, societati care vor intra in reorganizare. Scopul declarat al infiintarii acestui holding este reducerea pretului gigacaloriei la 30 de dolari megawatt/h.
Have something to add? Share it in the comments.