Tractorul Brasov nu are nici o oferta serioasa de privatizare in prezent, asa cum s-au laudat in mai multe randuri autoritatile romane. Din luna noiembrie 2004, cand grupul italian Landini a renuntat la preluarea uzinei, s-a tot vehiculat ideea ca o serie de firme indiene sunt interesate de Tractorul. Au fost scoase in fata numele companiilor Tata si Mahindra&Mahindra. Saptamana trecuta, o delegatie romaneasca a facut o vizita in India pentru a purta discutii cu aceste firme. Evenimentul a fost anuntat cu mare tam-tam in presa. Din delegatie au facut parte reprezentanti ai autoritatilor locale brasovene, ai Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului, ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine si ai uzinei Tractorul.
Vizita in India a scos la iveala ca Tata nu si-a manifestat niciodata interesul pentru Uzina si, de altfel, nici nu fabrica tractoare, fiind mare producator de camioane, ne-a declarat Gheorghe Apostu, liderul sindicatului de la Tractorul, care a facut parte din echipa care a mers in India. In plus, Tata nu are nici cea mai mica legatura cu firma Ispat, asa cum s-a zvonit in presa, a adaugat el.
In ceea ce priveste Mahindra&Mahindra, delegatia romana a aflat ca se ocup? practic doar cu montarea pieselor ?i partea de vopsitorie, piesele tractoarelor fiind in proportie de 90% achizitionate de la terti. De asemenea, compania M&M are doar 3.700 de angajati, cam cati are si Tractorul, dupa ce a trecut prin mai multe disponibilizari. Gheorghe Apostu sustine ca acest grup are, totusi, "potenta financiara?, cifra de afaceri ridicandu-se la 2,5 miliarde de dolari. Mahindra&Mahindra produce, cu piesele altor firme, numai tractoare de capacitate mica, de 40 cai putere, fiind mai slabe si decat cele romanesti.
Reprezentantii AVAS au spus de nenumarate ori ca Tractorul are mai multi pretendenti. Inainte de vizita in India, vicepresedintele AVAS, Nicolae Lunganu, a declarat ca "in acest moment exista scrisori de intentie din partea a doua firme din Turcia, doua grupuri indiene, o firma din Italia, un grup polonez si firme romanesti?.
Cate dintre acestea sunt serioase ramane de vazut dupa ce se va face anuntul de privatizare. Potrivit AVAS, privatizarea va fi reluata in doua-trei saptamani.
Have something to add? Share it in the comments.