Stiri si noutati

"Privatizarea va taia canalele de scurgere a profitului"

Arpad Dobre

Doru Laurian Badulescu, seful OPSPI, afirma ca vanzarea societatilor din sectorul energetic va fi accelerata

Senatorul Doru Laurian Badulescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), sustine necesitatea privatizarii rapide a societatilor aflate in portofoliul oficiului, acesta fiind, in opinia sa, mijlocul prin care caile de scurgere a profitului din zona productiei si distributiei carburantilor si a energiei electrice vor fi taiate. Oficialul MIR apreciaza ca privatizarea Petrom si a filialelor Electrica Dobrogea si Banat se afla in grafic, urmand a fi initiate actiuni similare si la Distrigaz Nord si Sud.

– Cate societati are in portofoliu OPSPI si care este ponderea acestora in totalul proprietatii de stat?

– Ministerul Industriei si Resurselor, prin OPSPI, detine 55% din totalul proprietatii de stat neprivatizate, din care: 63,29% o reprezinta energia, 24,93% petrolul, 5,83% gazele, 3,94% mineritul si 1,84% sectorul productiei de aparare.

– In portofoliul OPSPI se afla societati si companii nationale din domeniile strategice ale energiei, petrolului, gazelor naturale, minerit si industria de aparare, in total, 126 agenti economici cu un capital social de circa 5 miliarde euro. Intre acestea se afla si cele mai mari societati din Romania: Petrom, Hidroelectrica, Electrica si Transelectrica.

– Care este calendarul privatizarii societatilor din portofoliul OPSPI pentru perioada 2003-2004?

– Programul-oferta de privatizare pentru acest an vizeaza, in principal, continuarea si finalizarea procesului de privatizare a SNP Petrom, a filialelor Electrica SA – Dobrogea si Banat, Oltenia si Moldova, a Distrigaz Nord SA si a Distrigaz Sud SA. Totodata, urmarim finalizarea procesului de privatizare prin programe proprii, la societatile care fac parte din domeniul industriei de aparare, precum si din alte activitati, precum SN Plafar SA. Prima societate privatizata a fost MFA SA Mizil, iar la Elprof Bucuresti, contractul de vanzare-cumparare de actiuni se va semna in perioada urmatoare cu firma castigatoare.

– Lista societatilor cuprinse in programul de initiere a privatizarii in anul 2003 este mare, cuprinzand Termoelectrica, Electrica, Hidroelectrica (obiective de investitii noi), Petrotrans, Romarm, precum si activitati auxiliare din sectorul minier. De asemenea, vor fi privatizate institutele de cercetare si proiectare din portofoliul MIR.

– Societatile din sectorul minier (CN Lignit Oltenia, CN a Huilei Petrosani, CN Minvest, CN Remin, SC Moldomin si altele) vor fi in acest an "curatate" de activitatile conexe, cum sunt serviciile mecanice, transport, catering, foraje de apa, paza si alte activitati auxiliare.

– Va rugam sa ne prezentati stadiul privatizarii SNP Petrom, SC Electrica Banat si SC Electrica Dobrogea SA.

– Privatizarea SNP Petrom se afla in grafic. Analiza documentatiei depuse de consultant (un consortiu format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Bank NV) ne arata "starea de sanatate" a societatii si ne va ajuta, in final, sa facem cea mai buna optiune de privatizare pe care sa o inaintam Guvernului. Dupa ce Executivul va aproba strategia de privatizare si se va intocmi dosarul de prezentare, va fi lansat anuntul de privatizare.

– La cele doua filiale ale Electrica SA – Banat si Dobrogea, procesul de privatizare este avansat. Anuntul de privatizare a fost publicat in presa romana si presa internationala, exprimandu-si intentia de a depune oferte preliminare urmatorii: pentru Electrica Banat SA – ENEL Italia, PPC Grecia si EVN Austria, iar pentru SC Electrica Dobrogea SA – ENEL Italia si PPC Grecia. Termenul- limita de depunere a ofertelor este 4 iulie a.c. De asemenea, pentru un pachet de 10% din actiunile celor doua societati si-au exprimat intentia de participare la privatizare si doua asociatii ale salariatilor: Asociatia Univers si Asociatia Electrica Service.

– In cazul in care privatizarea Electrica Banat – care a cumulat 35% (adica 5.000 miliarde lei) din creantele pe care societatea-mama le are de recuperat de la datornici – ar esua, OPSPI are in vedere si alte variante de vanzare?

– Privatizarea Electrica Banat SA se realizeaza in cadrul Programului PSAL, cu consultanta internationala. Avand in vedere interesul manifestat pana in prezent pentru cele doua societati de distributie oferite la privatizare, se asteapta ca investitorii strategici precalificati sa depuna oferte de privatizare fezabile, pe baza carora sa se finalizeze cu succes procesul de privatizare a fiecareia in parte.

– Care sunt previziunile OPSPI fata de viitorul societatilor din portofoliu?

– Privatizarea nu trebuie vazuta ca un scop in sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate sa se concretizeze in accesul la tehnologiile de varf, recapitalizare, modernizare, realizarea de investitii, un management superior, care sa conduca la eficienta economica in activitate, la rezolvarea problemelor sociale si a problemelor de mediu.

– Obiectivul major al nostru, in derularea procesului de privatizare, este acela de a atrage investitori strategici, puternici, cu forta tehnica, tehnologica, financiara si manageriala care sa asigure dezvoltarea viitoare si viabilitatea societatilor. Privatizarea Petrom, ca si cea a filialelor Electrica Banat si Dobrogea, suscita un interes deosebit din partea investitorilor straini si aceasta nu poate decat sa ne satisfaca.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *