Stiri si noutati

Privatizarile de succes ale APAPS, in vizorul FMI si al Justitiei

Ilinca Teodoriu

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea fi transformata in companie nationala, astfel incat sa poata prelua creante si de la banci ce nu au capital majoritar de stat, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Mircea Ursache. El a adaugat ca acest model a fost aplicat in cazul institutiilor de profil din Franta, Spania si Ungaria. "Anul acesta vom finaliza privatizarile pentru cele 133 de societati semnificative, iar din 2005, AVAS poate fi structurata dupa modelul european, pentru a functiona conform regulilor economiei de piata. Ulterior, compania poate fi transformata intr-o societate mixta specializata in recuperarea creantelor, iar pachetul majoritar de actiuni sa fie in proprietatea statului", a spus Ursache in cadrul seminarului "Insolventa – o problema globala", organizat de Fin Media.

Seful AVAS a apreciat ca societatile specializate in recuperarea creantelor ar putea fi interesate sa participe la capitalul noii companii. "Statul nu mai poate sa tina atatea autoritati, iar dupa ultima privatizare ne vom axa pe orice tip de recuperari. Nu cred ca vom intra in conflict cu celelalte societati. Firmele private ar putea fi atrase de activitatile de valorificare a creditelor bancare, dar si de cele de lichidare", a mai apreciat Ursache. Potrivit presedintelui AVAS, autoritatea isi va indeplini cu succes rolul pentru care a fost infiintata, adica recuperarea sumei platite de stat pentru creantele de la Bancorex si Banca Agricola, in valoare totala de peste 800 milioane de dolari. Valoarea consolidata a creditelor neperformante preluate de AVAB in 1999 se ridica la peste 4 miliarde de dolari.

Legat de postprivatizare, seful AVAS a declarat ca aceasta activitate va intra in atributiile unui compartiment special infiintat in cadrul companiei. "Indiferent de ce se va intampla, nici o societate privatizata nu va reveni in portofoliul statului. Pentru aceste companii, statul nu va mai da un leu, nici macar pentru energia electrica", sustine Ursache.

Privatizarea SNTR, sub lupa FMI

Recent infiintata AVAS are deja probleme legate de privatizarile incheiate anterior de institutiile responsabile cu trecerea in proprietate privata a unitatilor de stat. Un prim caz ce a starnit controverse este cel al privatizarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), proces pentru care FMI a solicitat o expertiza. "FMI a cerut un audit asupra privatizarii SNTR, care va fi efectuat de PricewaterhouseCoopers – Londra", a declarat Mircea Ursache.

SNTR a fost trecut in proprietate privata in luna ianuarie de catre APAPS, valoarea tranzactiei incheiate cu consortiul Tobacco 2003/UE ridicandu-se la 12 milioane de euro. Privatizarea a fost contestata, dupa ce s-a constatat ca un teren apartinand SNTR valora de cateva zeci de ori mai mult decat valoarea intregii tranzactii." Nu pot sa dau pronosticuri, insa daca se va decide ca acest proces a fost fraudulos, privatizarea se va relua, iar vinovatul va plati", sustine Ursache.

O varianta: ARO, divizata

O alta privatizare "cu cantec" incheiata tot de APAPS este cea a societatii ARO, unde atat AVAS, cat si Curtea de Conturi au demarat controale. "Asteptam ca investitorul sa-si achite obligatiile contractuale, insa daca Curtea de Conturi va decide altceva, vom gasi alte solutii, precum divizarea societatii", a spus seful AVAS.

Rezilierea contractului CSR, judecata in SUA

Un alt caz referitor la o privatizare esuata este cel al Combinatului Siderurgic Resita. Fostul actionar majoritar al CSR, firma americana Noble Ventures, a actionat in judecata statul roman pentru rezilierea contractului, solicitand daune de 350 milioane de dolari. Potrivit presedintelui AVAS, in cazul unei decizii favorabile firmei americane, vor fi trasi la raspundere cei care au privatizat combinatul "Pentru procesul de la Washington au fost angajate firme de avocatura din SUA. O sa folosim toate caile de atac, pentru ca sunt foarte multi bani. Sa fim cinstiti, atunci am avut o serie de stangacii, dar nici americanii n-au jucat corect", a spus Ursache.

Noble Ventures a cumparat, in 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 85 milioane de dolari. In decembrie 2002, contractul de privatizare a devenit nul, pe baza uneia din prevederile documentului care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata a doua rate succesive.

Datoriile Republica, peste 3.000 miliarde de lei

O alta societate cu probleme este Republica Bucuresti, ale carei datorii depasesc 3.000 miliarde de lei. Potrivit administratorului unic al Moore Stephens RVA, Arin Octav Stanescu, in prezent, la Republica se realizeaza o evaluare a activelor in vederea vanzarii acestora. "Cele mai mari datorii se inregistreaza catre salariati, iar pe locul al doilea se gaseste bugetul statului. Intentia noastra este sa gasim un investitor care sa preia fluxul tehnologic principal", a spus Stanescu.

Ajutoarele de stat vor fi reduse

Ajutoarele de stat acordate anul trecut s-au ridicat la 3,1% din PIB, jumatate din acestea fiind alocate societatilor aflate in restructurare, a declarat, ieri, Josef Nemenyi, consilier in cadrul Consiliului Concurentei.

"Daca in 2001 ajutoarele de stat se ridicau la 6,3% din PIB, pana in 2007 intentionam sa reducem nivelul acestora pana la 2%.

In statele comunitare, ajutoarele se ridica la 1,5% din PIB si sunt orientate cu precadere catre educatie sau mediu si nu catre societatile in restructurare", a mai spus Nemenyi.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *