Stiri si noutati

Procesatorii de carne ameninta cu scumpirea mezelurilor cu 20%

Potrivit ARC, carcasa (carne neprelucrata) romaneasca a depasit 60.000 lei/kg, in conditiile in care, pe plan european, pretul nu depaseste 50.000 lei/kg, in echivalent euro (1,33 euro/kg).

Mai scump ca in UE

"Calitatea porcilor nostri este inferioara celor europeni si nu putem suporta un pret mai mare de 50.000 – 55.000 lei/kg carcasa rezultata din porcii autohtoni", a spus presedintele ARC, Gelu Dragomir. El a precizat ca ponderea carnii in costurile producatorilor de mezeluri este de circa 60%, iar din moment ce materia prima s-a scumpit cu aproape 50%, industria nu poate absorbi aceasta crestere a costurilor fara s-o transfere – macar partial – in pretul final al produselor din carne. Drept urmare, potrivit unor surse din domeniu, in perioada urmatoare ne putem astepta la scumpiri ale mezelurilor de circa 20%.

Cereri ale mezelarilor

Deoarece datele problemei o impun, ARC cere reducerea taxei vamale generale la importul carnii de porc la 10% (fata de 45% pentru importurile din Polonia) si scaderea graduala, in continuare, pentru atenuarea socului taxei zero in ianuarie 2007. ARc are in vedere si anularea temporara, pana in decembrie 2003, a taxelor vamale la importul de carne de porc, pentru aducerea rapida a preturilor la nivelul suportabilitatii populatiei.

Reglementari in vigoare

In iulie 2003, Guvernul a adoptat o hotarare privind instituirea unei masuri de salvgardare la importul de carne de porc originara din Polonia, impunand taxe vamale de 45%. Potrivit notei de fundamentare, aceasta masura – cu care, de altfel, si ARC a fost de acord – a fost absolut necesara, deoarece, in perioada 1 ianuarie – 9 iunie 2003, importurile de carne de porc au inregistrat o crestere brusca si masiva, cea mai mare parte din acestea provenind din Polonia. Astfel, ponderea acestei tari in cantitatea totala de carne de porc importata in Romania a crescut la circa 36%, comparativ cu 1,3% in perioada corespunzatoare din anul 2002.

Din analizele efectuate impreuna cu organizatiile patronale din domeniu, a rezultat ca importurile de carcasa sau semicarcasa de porc s-au efectuat la preturi scazute (de circa 25.000 lei/kg carcasa), comparativ cu pretul carnii romanesti, iar taxa vamala aplicata la importurile originare din Polonia (20%) nu asigura conditii de concurenta echitabila pe piata romaneasca.

In consecinta, autoritatile au decis cresterea taxelor vamale la 45% la carne de porc carcasa sau semicarcasa proaspata sau refrigerata din Polonia, deoarece, potrivit notei de fundamentare, "este evidenta amenintarea cu producerea unui prejudiciu grav asupra sectorului producatorilor de carne de porc din Romania". (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *