Stiri si noutati

Procesatorii de carne ii acuza pe crescatorii de porci ca au deturnat subventiile pe ultimii doi ani

Claudia Botezatu

Membrii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) sustin ca razboiul dintre crescatorii de porci si procesatori, care dureaza de ani intregi, s-a transformat in ultima vreme intr-un conflict de ordin politic. Potrivit reprezentantilor ARC, Gheorghe Caruz, presedinte al Asociatiei crescatorilor de porci, care este si vicepresedinte al filialei PNL Braila, incearca sa profite de pozitia sa pentru a obtine o serie de facilitati de la Ministerul Agriculturii (condus de ministrul PNL Gheorghe Flutur) in vederea cresterii propriilor profituri obtinute in afacerile sale. Sorin Minea, presedintele ARC, a afirmat ca Gheorghe Caruz preseaza Ministerul Agriculturii sa majoreze taxele vamale la importurile de carne la nivelul de 45%. Minea a mai spus ca ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat in cadrul unei intrevederi cu crescatorii si procesatorii ca a fost discutat acest aspect al majorarii taxelor vamale si cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Cererea patronatului crescatorilor de porci (mai curand a domnului Caruz, pentru ca unii colegi nici nu stiau de ea!) se rezuma la nevoia de profituri marite. Domnia-sa are investitii de facut si atunci cere pret marit de la procesatori, pentru a ne concura direct printr-o fabrica de mezeluri pe care o construieste", se arata intr-un comunicat al ARC. Pana in prezent, cele doua parti, mediate de Ministerul Agriculturii, nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste nivelul taxelor.

Subventiile au dus la scaderea productiei!

Membrii Asociatiei sustin ca subventiile care au fost date crescatorilor de porci nu se regasesc in productie. Actualul Guvern a majorat subventia la 12.000 lei kilogramul, fata de 8.000 lei, cat aprobase fostul Executiv. S-au cheltuit pentru majorarea productiei aproximativ 400 miliarde de lei de la buget. Cu toate acestea, in 2004 si in primele cinci luni ale anului in curs, productia de carne de porc a scazut foarte mult, in comparatie cu anii trecuti, cand crescatorii nu beneficiau de sprijin din partea statului. Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut, productia interna a fost de 91.483 tone, fata de 172.535 tone in 2003 si 167.307 tone in 2002. De asemenea, in primele cinci luni ale anului in curs, s-au obtinut doar 24.799 tone, fata de 31.682 tone inregistrate in aceeasi perioada din 2004. Reprezentantii ARC banuiesc ca subventiile nu au avut destinatia corecta, adica in acoperirea costurilor de productie si in cresterea efectivelor de animale, ci au fost "transformati in investitii" si in cresterea profiturilor. "Nicaieri in lume nu se dau drept cadou bani pentru investitii. A doua directie a lor poate sa fie profitul. Cu alte cuvinte, Romania plateste subventii unor oameni pentru a-si mari acestia profitul", a afirmat Sorin Minea. In aceste conditii, ARC solicita Ministerului Agriculturii efectuarea unei anchete care sa arate ce s-a intamplat cu subventiile si care a fost destinatia lor.

Carnea s-ar putea scumpi cu 40%

Procesatorii afirma ca majorarea taxelor vamale la 45% va determina o scumpire a carnii cu 30-40%. Importurile de carne de porc transata si congelata sunt scutite in acest an de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde se aplica taxe de 20%. In acelasi timp, la importurile de carne congelata in carcasa se aplica o taxa de 45%. In ceea ce priveste carnea refrigerata, taxa vamala este de 10% la carcasa, comparativ cu 20% la pulpa fara os, piese, muschi file si jambon. Reprezentantii ARC afirma ca se apeleaza la importuri, intrucat nu exista oferta pe piata interna, productia interna asigura in acest moment doar 30-40% din necesarul intern. Restul este acoperit din importuri care in primele cinci luni ale anului s-au dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Membrii ARC mai spun ca preturile la carne in Romania sunt cu 25-30% peste cele din UE, iar marirea taxelor va duce sigur la o majorare a preturilor la carne si mezeluri. Pretul unui kilogram de carne din import, inclusiv taxele, se ridica la circa 75.000 lei, nivel aproximativ egal cu cel practicat pe piata interna. Costurile pentru obtinerea unui kilogram de carne de porc in carcasa se ridica la circa 50.000 lei. Daca se adauga si subventia din acest an, crescatorii ar trebui sa obtina un profit de circa 40%, apreciaza reprezentantii ARC. Acestia considera ca pentru mai multa corectitudine ar trebui instituit un pret de interventie de aproximativ 60.000 lei.

Caruz, ingrijorat de soarta micilor crescatori de porci

In replica la acuzatiile ARC, Gheorghe Caruz ne-a declarat ca a solicitat majorarea taxelor vamale in scopul protejarii micilor crescatori de animale, si nu a complexelor comerciale, in care nu se gasesc in acest moment decat 700.000 de porci. In ceea ce priveste modul in care au fost utilizate subventiile si faptul ca acestea nu au dus la cresterea efectivelor de animale, Caruz a afirmat: "Cum este posibil asa ceva, sa se lege de profituri?". El a recunoscut ca "subventiile nu au dus la cresterea efectivelor de animale". Gheorghe Caruz a mai spus ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat, deocamdata, majorarea taxelor vamale de teama vreunei reactii din partea UE si de teama interpretarilor care ar lua nastere din cauza pozitiei pe care o are reprezentantul crescatorilor de porci in PNL. Totodata, Caruz sustine ca ministrul agriculturii a trimis prin primavara "controale si Curtea de Conturi sa verifice cum au fost folosite subventiile si nu a fost descoperit nimic in neregula".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *