Stiri si noutati

Producatorii afirma ca se va scumpi painea, iar Gheorghe Flutur infirma

Claudia Botezatu

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, contrazice estimarile facute de federatia nationala a sindicatelor din agricultura-Agrostar, potrivit careia painea se va scumpi cu 10% in urmatoarele doua luni, ca urmare a efectelor inundatiilor. Flutur sustine ca nu exista nici un motiv sa creasca pretul la paine, deoarece in urma recoltarilor se va obtine suficient grau. Ministrul a spus ca in zonele care nu au fost afectate de inundatii, graul este de foarte buna calitate si va putea acoperi necesarul de consum. Nu de aceeasi parere sunt si reprezentantii Agrostar, care afirma ca s-a obtinut un grau de panificatie de o calitate indoielnica.

Conform sindicatelor din agricultura, cea mai mare cantitate din graul nou recoltat, din cauza continutul de gluten si a gradului ridicat de incoltire, va fi declarat furajer. Sindicalistii sustin ca aproape 90% din cultura de grau este compromisa din cauza inundatiilor, ploilor abundente care au condus la incoltirea in spic a graului, precum si a fuzaliozei, o boala care a atacat 30% din cultura de grau.

Producatorii si morarii nu se inteleg la pret

Producatorii agricoli afirma ca in zonele unde au fost viituri si inundatii, graul nu a putut fi salvat. Insa, cea mai mare problema care a afectat graul pe aproape intreaga suprafata a tarii au fost ploile. "Ploile frecvente au dus la incoltirea graului in proportie de 2-5% si la intarzierea recoltarilor. Acest grau nu mai este bun de panificatie, poate doar pentru furaje", ne-a spus Adrian Radulescu, presedintele Ligii producatorilor agricoli din Romania (LAPAR). Potrivit acestuia, la o productie de grau pentru panificatie mult diminuata, producatorii agricoli nu vor sa vanda graul cu mai putin de 4.500 lei-5.000 lei kilogramul, putand urca chiar pana la 7.000 lei, daca este vorba de un grau mai bun. In schimb, producatorii din industria de morarit si panificatie nu sunt prea incantati de acest pret, spunand ca acum nu vor sa-l cumpere cu mai mult de 3.500 lei kilogramul, mai ales ca este de o calitate slaba. "Marea parte a graului nu se incadreaza in indicii de calitate. Nu putem sa dam mai mult de 3.500 lei, iar pentru cel care nu poate fi folosit in panificatie, pretul maxim este de 2.500 lei. Nici nu se poate mai mult, avand in vedere ca graul furajer din import este 2.300 lei", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele organizatiei patronale Rompan.

In doua saptamani se decide soarta graului

Popescu a precizat ca in ceea ce priveste pretul la grau, "vom avea influente catre toamna, cand vor fi puse la socoteala toate costurile. In acest moment ne este greu sa facem estimari". In urmatoarele doua saptamani vor fi facute evaluari asupra cantitatii de grau obtinute si asupra calitatii, si abia dupa aceea se va putea stii exact cum vor evolua preturile. Popescu ne declarase in urma cu o saptamana ca "nimeni sa nu-si faca iluzii ca pretul graului va merge la 6.000 lei, pentru ca agentii economici se pot duce sa cumpere din import, chiar si cu taxe vamale, cu 125 euro tona". Presedintele Rompan a dat exemplul graului din Ucraina, care costa 85 euro/tona, la care se adauga cheltuieli de transport de 15 euro si taxe vamale de 25 euro. Popescu a precizat atunci ca in aceste conditii este posibila scumpirea painii in septembrie.

In acest moment, graul inca se mai recolteza. Ultimele date ale Ministerului Agriculturii aratau ca pana la data de 25 iulie, a fost recoltata jumatate din suprafata cultivata cu grau si secara, fiind realizata o productie de circa 3,6 milioane de tone, media la hectar ridicandu-se la circa 3.000 kilograme.

Conform informatiilor Ministerului Agriculturii, productia a fost sub medie in judete mari cultivatoare de grau precum Olt (2.550 kilograme la hectar), Teleorman (2.687 kilograme la hectar), Braila (2.846 kilograme la hectar) si Giurgiu (2.038 kilograme la hectar). De asemenea, au fost realizate cantitati mai mici fata de media pe tara si in judetele Buzau (2.883 kilograme), Bacau (2.710 kilograme), Galati (2.796 kilograme), Gorj (2.750 kilograme), Dambovita (2.805 kilograme) si Vrancea (2.644 kilograme).

Pe de alta parte, au fost obtinute productii peste medie in judetele Vaslui (3.527 kilograme), Timis (3.395 kilograme), Cluj (3.268 kilograme), Mures (3.246 kilograme), Suceava (3.264 kilograme la hectar), Valcea (3.250 kilograme), Iasi (3.170 kilograme) si Neamt (3.145 kilograme).

Presedintele LAPAR, manifesta, insa, o anumita rezerva cu privire la datele avansate de minister.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *