Stiri si noutati

Producatorii agricoli vor fi despagubiti pentru calamitarea culturilor

Ilinca Teodoriu

Societatile de asigurari ce au facut polite de asigurare a culturilor impotriva calamitatilor naturale vor fi obligate sa scoata zeci de miliarde de lei pentru a plati despagubiri producatorilor agricoli care si-au pierdut recoltele ca urmare a ploilor din ultimele zile. Astfel, dupa nenumarati ani in care agricultorii solicitau despagubiri de la stat, pentru prima data, cei care si-au asigurat culturile vor primi bani de la societatile Agras, Allianz, Ardaf, Asiban, Asirom, Astra, Generalli, Omniasig sau Provita. Numarul celor care trebuie sa primeasca despagubiri este destul de mare, in numai doua zile de ploi torentiale fiind distruse peste 54.000 hectare de teren agricol. Conform datelor Ministerului Agriculturii, din totalul suprafetelor distruse de torenti aproximativ 16.500 de hectare erau cultivate cu grau, peste 27.825 cu porumb si circa 9.600 cu floarea-soarelui. ?Potrivit legilor, directiile judetene trebuie sa ne transmita datele privind pierderile in termen de cinci zile de la producerea evenimentelor. Insa, pana in acest moment, pierderile se ridica la 270 miliarde de lei?, ne-a declarat Vasile Bacila, director in Ministerul Agriculturii (MAPDR).

Jumatate din culturile calamitate, distruse

Din totalul culturilor lovite de grindina, aproximativ jumatate au fost distruse in totalitate. Cel putin asa afirma oficialii MAPDR. ?Au fost peste 30.800 de gospodarii afectate, insa, din suprafetele agricole distruse de fenomenele meteo doar 19.000 hectare au fost calamitate in totalitate?, apreciaza reprezentantul MAPDR.

Cerealele nu au fost singurele culturi agricole distruse, grindina si ploile torentiale afectand si plantatiile pomicole si legumicole. ?Desi asteptam inca informatii, in doua-trei judete a fost afectata si pomicultura. Spre exemplu, in Mures au fost lovite aproximativ 70 hectare de pomi fructiferi?, mai spune Vasile Bacila.

“Probabil, din motivatii electorale, statul s-a grabit sa promita despagubiri sub forma unor subventii si pentru producatorii agricoli care nu au incheiat polite de asigurare pentru calamitati.”

Ploile au avut efect benefic

Potrivit oficialului MAPDR, in pofida pierderilor inregistrate de agricultori, ploile au avut efecte benefice. ?Ploile nu distrug nimic. Oricum, aceste fenomene fac mai mult bine decat rau?, a declarat Vasile Bacila. El a adaugat ca, desi fenomenele meteorologice au intarziat recoltatul si au distrus o parte din culturi, productiile obtinute vor fi suficiente pentru a asigura necesarul de consum a populatiei.

?In anumite parti a fost amanat recoltatul, insa astazi (n.n., ieri) se lucreaza in toate regiunile. Ploile au diminuat rezultatele la hectar, insa nu se pune problema calamitarii totale a culturilor. Prin urmare, nu vom ramane fara grau sau alte produse?, sustine oficialul MAPDR.

40 miliarde de lei de la buget pentru agricultori

Pe langa societatile de asigurare ce acorda despagubiri, potrivit legislatiei in vigoare, statul va acorda o subventie producatorilor calamitati care au avut polite incheiate. ?Legea 381 ne permite sa acordam despagubiri, iar in baza acestui act normativ vom aloca producatorilor 40 miliarde de lei din bugetul ministerului?, a mai spus Bacila. Pe de alta parte, autoritatile intentioneaza sa-i sprijine si pe cei care nu au incheiat asigurari pentru culturi. ?Vom gasi o metoda sa-i sprijinim si pe cei care nu au asigurare. Inca nu stim cu exactitate, poate le vom da o subventie la samanta?, a conchis Vasile Bacila. Insa, in acest fel, oficialii MAPDR nu vor face altceva decat sa-i descurajeze pe agricultori, care nu vor mai avea nici un interes sa-si incheie polite de asigurare pentru culturi.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *