Stiri si noutati

Producatorii de sampanie si vinuri spumoase cer eliminarea accizelor

Ilinca Teodoriu

Producatorii de vinuri solicita autoritatilor modificarea Codului Fiscal, in sensul eliminarii accizelor pentru vinurile spumante si spumoase. Potrivit Organizatiei Nationationale Interprofesionale Vitivinicola, tarile vecine au renuntat inca de anul trecut la accizele pentru aceste vinuri. "Nu este corect ca vinurile spumante sa aiba o acciza de trei ori mai mult decat aceea a bauturilor distilate. Mentinerea accizelor la aceste bauturi prin Codul Fiscal contravine legislatiei UE, unde in majoritatea tarilor producatorare, unde se aplica o taxa de cota zero. Bulgaria a renuntat la aceasta taxa incepand de la 1 ianuarie 2003", a declarat Calin Petre Mocanu, director executiv al ONIV. Acesta nu exclude varianta reducerii preturilor la soiurile spumante odata cu eliminarea accizelor pentru aceste soiuri de vin.

90.000 hectare de vita-de-vie, defrisate

Potrivit reprezentantilor ONIV, una din principalele probleme cu care se confrunta viticultura este faramitarea suprafetelor cu vita de vie, in prezent existand circa 1,3 milioane de parcele. In prezent, micii producatori detin peste 60% din suprafata totala cultivata cu vita de vie, in timp ce firmele mari administreaza circa 10% din terenuri. "Companiile mari lucreaza aproximativ 30.000 hectare, din care 15.400 sunt detinute in proprietate, iar restul sunt concesionate", a spus Mocanu. Micii producatori detin, in general, suprafete cuprinse intre 0,5 si 3 hectare, cultivate atat cu soiuri hibride in zonele din sudul tarii, in Ialomita si Calarasi, cat si nobile in regiunle viticole Vrancea si Dealu Mare, aceste suprafete fiind, insa, mult mai mici. Patrimoniul viticol se ridica, in prezent, la circa 240.000 hectare, din care 120.000 de hectare reprezinta vii hibride. Suprafetele cu hibrizi producatori directi (HPD), a caror productie este interzisa la vanzare, insumeaza 30.000 hectare, iar cele cu hibrizi care vor fi eliminati treptat dupa aderarea Romaniei la UE totalizeaza 90.000 hectare.

Vinurile noastre, inlocuite cu bauturi din import

Pentru ca ritmul alinierii legislatiei autohtone la aquis-ul comunitar este deosebit de lent, producatorii de vinuri apreciaza ca, incepand din 2007 nu vor vor putea face fata concurentei. "Legislatia comunitara este adoptata in proportie de 80%, iar procentul ce a ramas de negociat este insa cel mai important. Astfel, pe langa evaluarea costurile programelor de reconversie -restructurare a plantatiilor vitivinicole, stabilirea eficientei economice a acestor sector ar trebui create structuri de piata competitive. De asemenea, daca acest sector este considerat prioritar este absolut necesar sa fie tratat ca atare si sa se realizeze si bugete multianuale in vederea sprijinirii acestuia.

In prezent, legsilatia este haotica", a mai spus Mocanu. In opinia producatorilor, este aproape imposibil, ca in termen de doua luni sa se realizeze o strategie coerenta. "Suntem in criza de timp deoarece in perioada mai-iunie negocierile cu UE vor fi finalizate iar capitolul "Agricultura" va fi inchis. Daca nu se va stabili urgent o strategie, din 2007 cand vom fi obligati sa respectam anumite reguli producatorii romani nu vor putea face fata competitiei. Ca urmare, desi detinem 90% din piata romaneasca, din 2007 locul produselor noastre va fi ocupat de bauturile din import", a conchis Mocanu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *