Stiri si noutati

Producatorii de tigarete doresc ca statul sa suporte pretul timbrelor

Producatorii internationali de tigarete din Romania sustin ca pretul unui pachet de tigari se va majora, de la 1 iulie, cu 4.000 de lei, daca angajamentele asumate in februarie de Ministerul Finantelor privind modul de efectuare a majorarilor de accize pentru tutun nu vor fi respectate. "Intrebarea este daca consumatorul roman, cu salariile balcanice, va suporta o astfel de crestere. Raspunsul este sigur nu", a declarat Adrian Popa, director corporate affairs la BAT Romania. Producatorii de tigarete au acceptat atunci o crestere de 3 euro a accizelor in acest an, cu conditia eliminarii contributiilor pe care le platesc la fondul de sanatate (2% din incasari) si la fondul de mediu (1,5% din vanzari), precum si a costului timbrelor pentru marcare (465 lei/bucata). In cazul in care acordul la care s-a ajuns atunci va fi respectat, pretul tigaretelor se va majora numai cu 2.000 de lei/pachet, sustin producatorii.

Controverse intre MFP si corporatii

Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, a declarat, dupa intalnirea cu Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, pe tema majorarii accizelor, ca firmele producatoare au convenit, in luna februarie a.c., impreuna cu reprezentantii MF si cei ai Ministerului Integrarii Europene, un calendar de crestere a accizelor, care a fost prezentat Comisiei Europene. Pe baza acestuia au fost incheiate negocierile la capitolul 10 – Impozitarea. "Atunci am acceptat o crestere de 3 euro a accizelor in 2003, mai mare decat cea de 1,63 de euro de anul viitor, tocmai pentru ca ni s-a promis eliminarea fondurilor speciale si a costului timbrelor", afirma Gilda Lazar.

Producatorii sustin ca timbrele reprezinta un cost al colectarii accizelor, pe care nu ar trebui sa il suporte firmele, ci statul si ca MF le-a facut o contrapropunere referitoare la acestea, pe care nu au putut sa o accepte. "Daca se mentin contributiile speciale, care sunt niste cote ascunse, va fi o discrepanta intre ceea ce raporteaza Romania la Bruxelles si povara fiscala reala", a mai spus Gilda Lazar.

Discutiile vor continua

In prezent, acciza la tigarete este de 11,87 euro pentru 1.000 de bucati, valoare care este reprezentata de acciza fixa, 2,42 euro, restul fiind acciza procentuala, stabilita in functie de pretul celei mai populare categorii de tigari. Astfel, cresterile programate sunt de 3 euro in acest an, 1,63 euro in 2004, 3 euro in 2005, 5 euro in 2006, 7 euro in 2007, 8,5 euro in 2008 si 11,2 euro in 2009. Potrivit calendarului de crestere, majorarea de 3 euro va consta in 2,05 euro – acciza fixa, iar restul la cea procentuala. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, care reprezinta in prezent interesele SNTR, a declarat ca majorarea de 3 euro a fost deja stabilita, dar Guvernul are dreptul de a decide in ce proportie contribuie acciza fixa si cea procentuala. La discutii au mai participat si oficiali ai JTI Romania, Philip Morris, Papastratos si ai Societatii Nationale Tutunul Romanesc. Discutiile pe tema accizelor vor continua si astazi. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *