Stiri si noutati

Producatorii de vinuri cer eliminarea accizelor

Ilinca Teodoriu

Patronatul National al Viei si Vinului solicita autoritatilor reducerea treptata, pana la eliminare, a accizelor aplicate vinurilor, eliminarea de urgenta a banderolelor fiscale, precum si excluderea acestor bauturi din sfera de aplicare a Legii 521 privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei de alcool si bauturi alcoolice. Potrivit organizatiei patronale, prin mentinerea fiscalitatii la nivelul actual, in momentul integrarii in UE, industria autohtona de vinificatie nu va putea fi un competitor pe piata comunitara. "Romania va deveni o tara importatoare de vinuri. Desi din punct de vedere al potentialului suntem printre primele zece tari viticole din lume, din punct de vedere al productiei suntem depasiti de tari ce au suprafete mult mai mici", a declarat Valeriu Cotea, presedintele PNVV.

Accizele – intre 1.600 si 1.800 lei/sticla

In contextul in care plantatiile de vie destinata industriei viticole trebuie reintinerite, relaxarea fiscala este o necesitate, sustin patronatele. "Pentru sticla de vin platim o acciza ce variaza intre 1.600 si 1.800 de lei, plus 700 de lei pentru timbrul fiscal, la care se adauga si taxa de sanatate de 2%", a spus Cotea. In schimb, costul pentru infiintarea unui hectar de plantatie este de 10.000 euro, bani ce raman blocati timp de trei ani pana la intrarea pe rod a viei. Potrivit PNVV, din lipsa banilor, in perioada 1990 -2002 au fost replantate sub 300 ha pe an, in conditiile in care necesarul minim pentru mentinerea suprafetelor de vita nobila era de 5.000 ha pe an. In plus, o data cu integrarea in UE vor disparea circa 50% din suprafetele de vita-de-vie, respectiv cele cultivate cu hibrizi producatori directi, interzisi de UE. "Valoarea totala a accizelor la buget este de 380 miliarde de lei, la care se adauga 73 miliarde de lei taxa pentru timbrul fiscal. In schimb, subventiile pentru sustinerea viticulturii nu depasesc 19 miliarde de lei. Acesti bani pot fi folositi pentru reintinerirea plantatiilor", a mai spus Cotea.

Bulgaria a eliminat accizele de la 1 ianuarie

Potrivit patronatelor, peste tot in lume vinul este accizat doar in tarile consumatoare, nu si in cele producatoare. "Nu dorim o politica preferentiala. Insa, trebuie sa se inteleaga ca vinul este un aliment, motiv pentru care nu poate fi incadrat si nici accizat ca o bautura alcoolica obtinuta prin distilare", a precizat presedintele PNVV. Potrivit acestuia, atat in statele UE, dar si in cele candidate a fost eliminata accizarea vinurilor. "De la 1 ianuarie 2003 , autoritatile din Bulgaria au eliminat accizele la vinuri. In schimb, daca nu se vor lua masuri, viticultura romaneasca nu va fi competitiva in momentul integrarii in UE", a conchis reprezentantul patronatelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *