Susanele.ro

Producatorii nu vor scumpi alimentele traditionale de Craciun

Ilinca Teodoriu

O data cu apropierea sarbatorilor de iarna, ca urmare a cresterii cererii de alimente si bauturi este posibil ca preturile la produsele traditionale sa explodeze. Desi producatorii sustin ca vor pastra preturile nemodificate, comerciantii vor incerca sa profite de conjunctura pentru a-si vinde marfurile la "ultrapret". Aceasta ipoteza a fost confirmata chiar si de producatori, care sustin ca preturile sunt controlate in permanenta de comercianti. "Cei din piete cumpara de la noi marfa cu un anumit pret, iar ulterior o revand dublu. Prin urmare, preturile cu care ne vindem noi produsele nu sunt concludente", ne-a declarat Constantin Stanciu, producator de legume de sera. In ceea ce priveste majorarea preturilor la legume in perioada imediat urmatoare, Stanciu a exclus aceasta ipoteza.

Carnea de porc, mai scumpa din 2004

Potrivit crescatorilor, carnea de porc (carcasa) nu se va scumpi in perioada sarbatorilor. "Ne putem astepta chiar la o scadere a preturilor, generata de faptul ca, in aceasta perioada, vor fi scosi spre vanzare si porcii din gospodariile particulare. Astfel, preturile de comercializare vor varia intre 48.000 lei si 53.000 lei", ne-a declarat Mircea Stoita, vicepresedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc. Nici reprezentantul PRCP nu exclude ipoteza potrivit careia, in magazine, in perioada Craciunului, carnea de porc sa fie vanduta la preturi mult mai mari decat in prezent. Pe de alta parte insa, crescatorii de animale afirma ca, din cauza furajelor foarte scumpe, este posibil ca, incepand din 2004, preturile la carnea de porc sa se majoreze.

"Pe fondul unei crize a cerealelor, anul viitor, putem asista la o explozie a preturilor. Pentru a evita aceasta situatie, discutam cu autoritatile posibilitatea anularii taxelor vamale la importul de orz, porumb si grau, pana la noua recolta", a mai spus Mircea Stoichita.

Uleiul si painea, la aceleasi preturi

Nici in cazul uleiului, al painii sau al carnii de pui nu vor exista cresteri de pret in perioada sarbatorilor. Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, ne-a declarat ca, anul acesta, pretul painii va varia intre 4.500 si 5.500 de lei. "Consider ca nu este cazul sa se aplice nici o majorare de pret la paine. In ceea ce priveste cozonacul si produsele de panificatie specifice, pana in momentul de fata nu s-a decis nici un pret", ne-a mai spus seful Rompan. Si Ilie Van, presedintele patronatului Crescatorilor de Pasari, sustine ca, de Craciun, carnea de pui se va vinde la preturile actuale. "Nici pretul oualor, care a crescut recent, nu se va mai majora. Ouale vor putea fi cumparate, de la poarta fermei, cu 2.800-2.900 lei", ne-a precizat Ilie Van.

La randul sau, Viorel Zichil, presedintele patronatului producatorilor de ulei, ne-a confirmat ca si preturile acestui produs vor stagna pana in ianuarie. "Sub nici o forma nu va exista o scumpire. Poate chiar o reducere, deoarece, in aceasta perioada, majoritatea consumatorilor vor taia porcul, astfel incat, in multe gospodarii, uleiul va fi inlocuit cu untura", a spus Zichil.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *