Stiri si noutati

Productia de textile a Romaniei ar putea scadea cu 20 la suta in 2006

“”>Productia industriala de textile si confectii a Romaniei ar putea scadea cu 20 la suta in 2006, dupa ce anul trecut aceasta a inregistrat un regres de peste 11 la suta, considera presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grapini.
Aceasta considera necesara introducerea unor parghii fiscale care sa incurajeze investitiile in acest domeniu, care inainte de 1989 a reprezentat o ramura importanta a economiei.
O tara care nu este suficient de tehnologizata, care isi bazeaza doar 11 la suta din productie pe tehnologie inalta, care are productivitati de peste zece ori mai mici decat piata spre care merge, trebuie sa introduca parghii fiscale care sa incurajeze investitia, a declarat pentru Rompres Maria Grapini. Aceasta apreciaza ca noul Cod Fiscal are elemente noi, europene si cu impact pozitiv, dar spune ca ‘esentialul nu s-a schimbat’.
Grapini spune ca nu a remarcat o dorinta de diminuare a muncii la negru nici prin strategii fiscale, nici prin controalele sau prin inasprirea legislatiei privind evaziunea.
In 2005, productia de textile si confectii a Romaniei s-a cifrat la 6,733 miliarde, dintre care peste 80 la suta a fost exportata. Principala piata de desfacere a produselor romanesti este Uniunea Europeana si in special Germania.
Cea mai mare pondere o detin confectiile imbracaminte (63 la suta), urmata de produsele textile (22 la suta) si cea de pielarie-incaltaminte (15 la suta).
Daca in 1989 doar 25 la suta din materia prima provenea din import, in prezent cea mai mare parte a tesaturilor si firelor utilizate in procesul de productie se importa (in proportie de 80 la suta) din tarile Uniunii Europene, din , Coreea sau .
In timp ce industria romaneasca este sugrumata de taxe si impozite, de lipsa unei predictibilitati fiscale, romanii importa anual textile in valoare de peste patru miliarde euro. Romanii aloca in prezent circa 6-7 la suta pentru achizitionarea de imbracaminte si incaltaminte, prioritare fiind alimentele si intretinerea. In 2005, productia de confectii la nivel mondial s-a ridicat la peste 250 miliarde dolari, dintre care peste 160 miliarde au fost produse in Asia. China detine circa 22 la suta din productia mondiala de fibre, 33 la suta din productia de fire si 25 la suta din productia mondiala de tesaturi. Exportul Chinei de confectii a crescut cu peste 25 la suta in 2004.
Conform statisticilor, Polonia exporta anual imbracaminte in valoare de circa 3,2 miliarde dolari, iar Germania de circa 4,7 miliarde dolari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *