Stiri si noutati

Produsele ecologice, prea putin ?gustate? de consumatorii romani

Circa 95% din produsele ecologice autohtone sunt exportate pe piata europeana, vestea proasta fiind aceea ca sunt preponderente marfurile cu un grad mic de prelucrare, precum graul, porumbul, floarea-soarelui si soia.

La acestea se adauga si mierea, laptele, carnea de porc si legumele, produse ecologice pe care unii dintre consumatorii romani au inceput sa le aprecieze, cu toate ca pretul acestora este cu maximum 30% mai mare decat cel al produselor "normale". "Preturile mai mari se justifica prin cheltuielile suplimentare cu certificarea (ecologica, obligatorie pentru ca un produs sa poata fi vandut sub aceasta marca pe piata europeana – n.r.). La aceasta se adauga si pretul ambalajelor speciale, din materialele reciclabile, in care trebuie livrate produsele ecologice, si productiile mai mici la hectar obtinute decat in sistem conventional ", a declarat, ieri, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Ion Toncea.

De altfel, suprafata cultivata cu produse ecologice a crescut de la circa 10.000 la 100.000 hectare, care sunt inspectate si certificate conform procedurilor stabilite prin lege. In Romania, cea mai mare ferma ecologica are o suprafata de 1.600 hectare, la Federatia amintita fiind afiliati circa 4.500 producatori.

Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ieri, la conferinta de presa dedicata deschiderii Targului anual IndAgra, ca subventiile ce vor fi acordate in 2005 pentru stimularea productiei ecologice vor creste cu circa 7%.

La IndAgra 2004, care-si va deschide portile pe 3 noiembrie pentru cinci zile, la Romexpo Bucuresti, va fi organizat si un salon special destinat agriculturii.

IndAgra 2004 va reuni 592 firme din 23 state. Numarul participantilor straini este cu 78% mai mare fata de 2003. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *