Stiri si noutati

Produsele software vor putea fi cumparate in leasing din acest an

Consuela Stegarescu

"Leasingul de produse software va fi reglementat de un act normativ care a fost aprobat de Senat si va fi aprobat peste aproximativ o saptamana si de Camera Deputatilor. Cred ca legea va aparea in circa sase saptamani", ne-a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatii din Camera Deputatilor. Aparitia acestui act normativ va avea efecte benefice pentru firmele care au nevoie de produse de acest gen, dar nu isi permit sa le achizitioneze cu bani "cash". De exemplu, pretul unora dintre pachetele de software poate fi chiar de opt milioane de euro, suma prohibitiva pentru multe companii.

Softul, o problema

In prezent pot fi achizitionate in leasing numai echipamentele hardware, dar, fara programele informatice necesare, acestea nu au prea mare valoare. In plus, utilizarea tehnologiei reprezinta baza pentru cresterea competitivitatii si calitatii produselor si serviciilor, una dintre problemele vitale ale economiei romanesti.

Un alt efect pe care il va avea aparitia acestei legi este o crestere mai mare decat cea estimata a pietei autohtone de software. Specialistii estimeaza ca in acest an piata sectorului de software si servicii va creste cu circa 13%.

Ponderea acestui sector in cel de tehnologia informatiei este de numai 29%, restul reprezentand piata hardware. In Europa Centrala si de Est, ponderea industriei de software se ridica la 42%, ajungand in Ungaria la 58%, in timp ce in Uniunea Europeana, ponderea acestui sector este de 64% din piata de tehnologia informatiei si comunicatii.

Din toamna, apare notarul electronic

O alta initiativa legislativa care va deveni act normativ tot in toamna acestui an este cea care va reglementa regimul juridic al activitatii electronice notariale, a afirmat Pambuccian. Activitatea notariala electronica impiedica antedatarea documentelor, infractiune des intalnita in tara noastra. Documentele semnate de notarul electronic vor fi arhivate tot electronic. Acest gen de depozitare a documentelor va fi reglementat printr-o lege ce urmeaza sa apara tot in acest an.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *