Stiri si noutati

Prognoze privind programul SAPARD

Agentia SAPARD prognozeaza ca in 2004 vor fi contractate 50 de proiecte pentru masura de imbunatatire a prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole, 240 de proiecte pentru investitiile in exploatatii agricole si 240 de proiecte pentru masura de diversificare si dezvoltare a activitatilor economice generatoare de venituri alternative, a declarat, ieri, Elena Secuiesu, director general al Agentiei SAPARD.

La randul sau, Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a afirmat ca "fondurile SAPARD alocate Romaniei pentru anul 2000 vor fi integral absorbite pana la sfarsitul acestui an".

In Romania se deruleaza, incepand din luna august 2002, doua componente ale programului SAPARD: imbunatatirea prelucrarii si marke-tingului produselor agricole si piscicole, in valoare de 103 milioane de euro, respectiv dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, in valoare de 350 milioane de euro. Comisia Europeana a acreditat si o noua masura de asistenta tehnica. Incepand cu luna decembrie 2003, au fost alocate 457 milioane de euro pentru cele trei noi masuri din programul SAPARD. Acestea vizeaza investitiile in exploatatii agricole, dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice generatoare de venituri alternative si imbunatatirea pregatirii profesionale.

Prin programul SAPARD, Romania are acces la fonduri UE in valoare de 1,46 miliarde de euro, sumele fiind esalonate pentru perioada 2000-2006. Astfel, pentru masurile aprobate in anul 2002, este prevazuta o finantare de circa 700 milioane de euro, iar pentru cele aprobate in 2003, de 457,5 milioane de euro. De asemenea, masurile propuse pentru acreditare, insumeaza 306,8 milioane de euro. (A. Eftimie)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *