Efortul financiar suplimentar al bugetului pe anul viitor pentru punerea in practica a masurilor cuprinse in programul social este de circa 7.000 miliarde de lei. Anuntul a fost facut ieri de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, care spune ca s-a facut o "evaluare foarte exacta a sumelor care vor fi cheltuite in 2003" cu destinatia catre programul social. Din cele 7.000 de miliarde, 1.000 de miliarde lei sunt alocate pentru distribuirea gratuita in scoli a cate unui corn si unui pahar de lapte, 1.000 de miliarde de lei pentru ajutoarele acordate pntru incalzire, in timp ce pentru subventiile acordate autoritatilor locale pentru incalzire s-au prevazut 2.000 de miliarde de lei.
"Reversul" programului social
Mihai Tanasescu spune ca necesarul de fonduri pentru aplicarea programului social va fi asigurat din venituri si admite ca, in conditiile unui deficit bugetar destul de rigid, vor exista si anumite "constrangeri pe anumite componente, in primul rand pe cea legata de datoria publica", de unde se mizeaza pe importante economii, care sa fie directionate spre programul social. La acest capitol, ministrul finantelor spune ca pentru finele anului viitor se mizeaza pe un cost al datoriei publice de 3% din Produsul Intern Brut din care celei interne ii va reveni 1%.
Proiectul de buget pe 2003 va fi definitivat de catre Finante in doua saptamani, eventualele diferente care pot aparea intre ordonatorii principali de credite urmand sa fie prezentate premierului la finele lunii. Tanasescu a mai informat ca forma finala a proiectului de buget va fi depusa in Parlament pe 10 octombrie a.c.
Asteptari pentru 2003
Tanasescu a precizat ca, in anul urmator, vom asista la scaderea contributiilor de asigurari de sanatate cu cinci puncte procentuale (din care 2,67% la angajat, restul la angajator), diminuarea taxei pe electricitate, cuprinsa in tariful energiei electrice cu un punct procentual. De asemenea, pentru cresterea transparentei in alocarea fondurilor publice, se vor include in bugetul de stat fondurile speciale pentru dezvoltarea sistemului energetic si cel al drumurilor publice, ca venituri si cheltuieli cu destinatie speciala.
Salariile bugetarilor, cu 3% mai mari
In ceea ce priveste elementele avute in vedere la elaborarea bugetului , Mihai Tanasescu a informat ca se estimeaza un PIB de 1.875 mii de miliarde de lei, o inflatie (decembrie la decembrie) de 15% si o rata a somajului la finele anului de 8,9%. Tanasescu a mai dat o veste buna bugetarilor si anume ca pana la finele anului viitor, salariile vor creste in termeni reali cu trei la suta mai mari fata de cele din decembrie a.c., salariul mediu brut fiind de 6.962.000 de lei. "Pana acum, s-a facut doar o indexare cu rata inflatiei , fara o crestere in termeni reali a salariilor", a recunoscut Tanasescu. De amintit si de cursul de schimb al monedei nationale, estimat la 37.271 de lei pentru un dolar.
Masuri in asteptare
Tot la capitolul previziuni pentru anul viitor s-a mai anuntat ca se are in vedere elaborarea a doua acte normative asupra carora s-a tot batut moneda de ceva timp si anume Codul fiscal si cel de procedura fiscala.
De asemenea, abia din 2004 se poate vorbi de aplicarea unor masuri precum introducerea unor regimuri speciale in ceea ce priveste TVA pentru micii intreprinzatori, producatori agricoli si agentii de turism, de vreme ce elaborarea legislatiei care sa permita introducerea unor reglementari prevazute de directivele europene va avea loc in a doua jumatate a lui 2003. Tot din 2004 va incepe sa functioneze si fondul unic de colectare al contributiilor de asigurari sociale, dat fiind ca "e imposibil din punct de vedere tehnic sa punem in aplicare o asemenea institutie" in 2003.
Ordonanta cu "circuit ciudat"
Reducerea evaziunii fiscale si intarirea dsciplinei, motiv pentru care au fost deja elaborate doua noi acte normative, respectiv ordonanta privind modificarea legislatiei privind controlul fiscal si cea privind colectarea creantelor bugetare, nu au lipsit din obiecivele Finantelor.
Interesanta este si afirmatia ministrului Tanasescu potrivit caruia ordonanta privind firmele- fantoma, act normtiv elaborat inca din aprilie, "a avut un circuit ciudat" aflandu-se in avizare la "foarte multe institutii" .
Have something to add? Share it in the comments.