Stiri si noutati

Proiectul Rosia Montana continua fara Banca Mondiala

Arpad Dobre

Recent, Corporatia Financiara Internationala (IFC), parte a Grupului Bancii Mondiale, a anuntat ca se retrage din proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, ca urmare a presiunilor interne si internationale ale miscarilor ecologiste. Efectul s-a simtit la numai cateva zile, cand valoarea actiunilor Gabriel Resources Ltd. (care detine 80% din capitalul SC Rosia Montana Gold Corporation SA) a scazut pe piata bursiera internationala cu circa 15%. Reprezentantul societatii din Romania, Dana Golea, ne-a declarat ca scaderea valorii actiunilor ar putea fi o manevra din partea "cuiva" care a distorsionat mesajul Bancii Mondiale, aparut in publicatia "Wall Street Journal". Cu toate acestea, reprezentantii acestei societati au afirmat ca au suficienti bani si credit pentru continuarea investitiei de circa 420 milioane USD si preconizeaza extragerea primului gram de aur la inceputul anului 2005.

"Banca Mondiala a intrerupt negocierile cu Gabriel Resources deoarece aceasta companie a anuntat ca are finantare comerciala pentru proiectul Rosia Montana, pe de o parte, iar pe de alta parte, oficialii institutiei financiare au precizat ca implicarea IFC si a bancii ar fi intarziat dezvoltarea proiectului", ne-a declarat Dana Golea. Ea a mentionat ca Gabriel Resources a platit deja despagubiri in valoare de circa 1,9 milioane USD, reprezentand contravaloarea caselor a circa 80 de familii (intre 700 milioane lei si 2,5 miliarde lei pe casa), iar "pomii fructiferi si cotetele animalelor au fost platite separat", ca de altfel si terenurile (circa 150 USD/metru patrat). Negocierile continua cu alti 600 de proprietari din Rosia Montana. "Problema este ca circa 90% din localnici nu au titluri de proprietate in regula. Am pus la dispozitia lor o echipa de 20 de juristi, pentru a-i ajuta sa-si clarifice situatia proprietatii", a precizat Dana Golea.

Ea a spus ca pentru demararea proiectului urmeaza obtinerea legala a tuturor celor 300 de avize si autorizatii cerute de legislatia din Romania. "Cat priveste opozitia Fundatiei Alburnus Major fata de proiectul nostru, aceasta poate fi cauzata si de faptul ca noi nu am fost de acord cu preturile pe case cerute de unii reprezentanti ai acestei organizatii, respectiv de 400.000 USD si chiar un milion USD", a mai spus Dana Golea.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *