Stiri si noutati

Proprietarii de apartamente mai au doar doua saptamani pentru a se debransa

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) anunta ca cetatenii care vor sa renunte la sistemul centralizat de incalzire mai au la dispozitie "doua saptamani pentru a o face". Conform normelor in vigoare, debransarile sunt posibile pana la jumatatea lui septembrie, iar cei care nu respecta acest termen vor trebui sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, "in luna iulie 2005, aproape 2.800 de proprietari au decis sa renunte la serviciile centralizate, in favoarea unei centrale termice individuale", se arata in comunicatul institutiei. Numarul de apartamente debransate in iulie este de patru ori mai mare decat numarul celor din luna aprilie, dar este cu aproape 500 de apartamente mai mic decat cel inregistrat in iulie 2004. Directorul executiv al APICT, Dana Sofia, atribuie scaderea debransarilor piedicilor impuse de furnizorii de energie termica in sistem centralizat dintr-o serie de orase precum Timisoara, Iasi, Targu Mures, Bacau, Buzau, Braila, Galati.

In opinia specialistilor, cetatenii care nu s-au debransat inca vor regreta pe parcursul iernii. Pentru sezonul rece se estimeaza ca incalzirea si apa calda furnizate in sistem centralizat, pentru un apartament cu patru camere si cu patru persoane, vor costa peste 4.800.000 lei vechi. In schimb, incalzirea individuala a unui asemenea apartament va fi cu pana la 58% mai ieftina, iar investitia cu centrala termica proprie se poate amortiza in maximum trei ani. Mai exact, in lunile grele de iarna, costurile in aceste conditii ar ajunge la circa 2.000.000 de lei vechi. "Trebuie sa se stie ca, in pofida cresterii pretului la gaze, costurile pentru incalzire si apa calda, in cazul unei centrale termice individuale, raman inferioare celor aferente sistemului centralizat", a mai precizat Dana Sofia. (Al. Calmacu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *