Stiri si noutati

Proprietarii isi vor primi padurile in legislatura viitoare

Ilinca Teodoriu

Conditiile de retrocedare impuse de MAAP si de Regia Padurilor sunt tot mai dure

Din cauza despaduririlor masive, precum si a fenomenului de desertificare din ultimii ani, Romania este in plin dezastru ecologic. Afirmatia ii apartine secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), Ovidiu Ionescu, care precizeaza ca in ultimii ani au fost distruse milioane de hectare de padure. Din aceste motive, dar si din cauza legislatiei deficitare din domeniu, procesul de restituire a padurilor catre fostii proprietari este foarte lent.

1,6 milioane de solicitari, 700.000 de rezolvari

Directorul Regiei Nationale a Padurilor (RNP), Filip Georgescu, afirma ca din 1,6 milioane hectare de padure pentru care s-au depus cereri de retrocedare, au fost emise titluri de proprietate numai pentru 700.000 hectare. "Restul solicitarilor sunt in proces de validare", a precizat el. In aceste conditii, estimarile premierului Adrian Nastase conform carora peste 90% din suprafetele forestiere vor fi restituite proprietarilor pana la sfarsitul anului, se dovedesc nerealiste.

Conditii peste conditii

Atat MAAP, cat si RNP sustin declarativ accelerarea ritmului de retrocedare a padurilor. Numai ca tergiversarea procesului se datoreaza, in principal, conditiilor impuse viitorilor proprietari de cele doua institutii. Una dintre acestea este infiintarea de structuri silvice private. "Din punct de vedere economic, padurea nu este rentabila daca nu exista institutii auxiliare", a spus Georgescu.

Sprijin pe bani

Ovidiu Ionescu afirma ca MAAP ofera o serie de facilitati celor care protejeaza fondul forestier. "Pentru infiintarea de ocoale silvice private, ministerul ii sprijina pe solicitanti prin acordarea de consultanta juridica, imobiliara, s.a.", a spus el. In schimb, directorul RNP sustine ca aceasta problema nu este a institutiei pe care o conduce." Pe mine ma intereseaza padurile statului. Oricum, legea retrocedarii vine pe un fond de saracie lucie. RNP-ul nu are ce cauta pe o proprietate privata, decat poate contra cost", a subliniat Georgescu.

Retrocedarile, o amenintare ecologica

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, considera ca padurea romaneasca traverseaza "o perioada dificila", caracterizata prin "cresterea evidenta a presiunii umane asupra acesteia" si ca, in aceasta perioada, institutiilor abilitate le revin responsabilitati sporite in apararea si protejarea patrimoniului forestier national. In mesajul adresat cu prilejul Zilei Silvicultorului marcata, anul acesta, la Suceava, seful statului a subliniat ca "reminiscentele in planul "constiintei forestiere", caracteristice unei anumite parti, deloc de neglijat, a noilor categorii de proprietari de padure, reprezinta o amenintare la adresa padurii, pentru ca multi dintre acestia urmaresc obtinerea de venituri imediate prin defrisarea suprafetelor ce le-au revenit in proprietate". (I.T.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *