Stiri si noutati

Proprietarii romani de iahturi isi pastreaza navele in porturi straine

Potenta financiara a romanilor scapatati, formati din fosti sau actuali fotbalisti, oameni de afaceri sau alte VIP-uri, se manifesta, de ceva vreme, si prin achizitionarea unor bunuri inaccesibile majoritatii, moda fiind extinsa in domeniul naval. De la obisnuitele si aproape banalele salupe pana la iahturi luxoase, toate aceste "complementare ale confortului" au inceput sa imbogateasca zestrea acestor personaje pentru care visele nu au granite.

Identitate secreta pentru proprietari

Desigur, cei mai invidiati concetateni sunt posesorii ambarcatiunilor de mare lux – transformate, uneori, in decor pentru diverse videoclipuri si pictoriale -, numarul fericitilor proprietari fiind destul de restrans. De altfel, potrivit statisticii Registrului Naval Roman si estimarilor directorului general al institutiei, Ioan Chintoan, in evidente se afla "cel mult patru iahturi, pentru ca o parte din proprietari isi inregistreaza ambarcatiunile in porturi straine". In fapt, regula este foarte simpla si precizeaza ca fiecare ambarcatiune este inregistrata in scriptele administratiei portuare cea mai apropiata de resedinta posesorului. Asa se intampla ca "mandriile navale" ale lui Mutu sau Gica Popescu, de exemplu, sa infrumuseteze danele din Ibiza sau din alte porturi exotice. Discretia autohtona este insa destul de solida, motiv pentru care numele detinatorilor vaporaselor prevazute cu maximum zece locuri sunt secrete.

Peste 3.000 de vase de agrement in tara

Cat priveste numarul celorlalte ambarcatiuni de agrement, dotate cu 3-5 locuri si folosite de proprietari mai mult pentru voiaje de placere sau pescuit prin Delta, acesta este, in baza inregistrarilor Registrului Naval, de aproape 3.000. Efortul financiar necesar achizitionarii unei barcute sau unei salupe este important pentru majoritatea cetatenilor, insa nesemnificativ pentru cei care isi permit un astfel de lux. Printre miile de posesori ai acestor ambarcatiuni mai putin sofisticate se numara ex-primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu, primarul Constantei, Radu Mazare, sau "parintele FNI", Sorin Ovidiu Vantu. (L.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *