Stiri si noutati

Rafinaria Petromidia a inaugurat o instalatie de 6,6 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare-Complex Petromidia, membra a Grupului Rompetrol, a pus in functiune, ieri, o instalatie de obtinere a benzinelor "In-line blending" in valoare de aproximativ 6,6 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al grupului.

Instalatia automata de amestec in linie a benzinelor ("In-line blending") presupune transformarea fractiilor petroliere rezultate in diferite faze de procesare a petrolului in produse finite (benzina, motorina etc.), prin amestecarea lor in rapoarte predefinite. Aceasta asigura, prin precizia procesului de amestec al componentilor, o calitate superioara a produselor, la costuri scazute.

"Darea in functiune a acestei instalatii inseamna pentru Rompetrol Rafinare sase milioane de dolari profit net, in plus, pe an, incepand chiar din momentul pornirii ei", a declarat presedintele si directorul general al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

Compania Rominserv, antreprenor general al Grupului Rompetrol, si divizia Blending & Transfer a corporatiei americane FMC Technologies Inc. au incheiat, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, un contract in valoare de 6,5 milioane de dolari de furnizare a instalatiei.

De la privatizare, care a avut loc in anul 2000, cantitatea de titei procesata de Rafinaria Petromidia a crescut cu 2,65 milioane de tone, la 3,8 milioane tone anual. Pentru acest an, Rompetrol estimeaza o crestere a productiei cu 700.000 de tone fata de 2002.

Numarul benzinariilor Rompetrol se va dubla

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol, estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de 240 milioane de dolari, dupa ce, in 2002, aceasta a fost de 154 milioane de dolari. In primele cinci luni ale acestui an, cifra de afaceri s-a situat la nivelul a 80 milioane dolari, pentru urmatoarele sapte luni previzionandu-se de doua ori mai mult, respectiv 160 milioane de dolari. Potrivit Rompetrol Downstream, profitul operational realizat in acelasi interval de cinci luni este de 1,6 milioane dolari si se estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, acesta va creste pana la 5,5 milioane de dolari. Profitul operational realizat anul trecut a fost de 3,3 milioane dolari.

Standard euro la preturi romanesti

O data cu introducerea gamei complete de benzine si motorine ecologice la standarde europene, Rompetrol Downstream a inregistrat, in numai o luna, o crestere a vanzarilor cu 15%. Sub sloganul "Standard euro la preturi romanesti", Grupul Rompetrol a lansat o gama completa de carburanti ecologici, ai caror parametri de calitate corespund in totalitate standardelor europene. Astfel, de o luna, in benzinariile companiei, precum si in cele peste 100 de statii de distribuitori din tara s-au comercializat carburanti Premium E Plus, Euro Standard fara plumb, Euro Plus fara plumb, Euro Super 98 fara plumb, Euro Motorina si Euro Super Motorina.

Toti acesti carburanti ecologici sunt calitativ superiori, fiind tratati cu aditivi care asigura curatenia motorului, scad procentul de gaze toxice eliminate in atmosfera si, nu in ultimul rand, micsoreaza consumul. "Pana in acest moment, pe piata romaneasca nu s-au vandut asemenea carburanti. Insa, incepand din 2005, in vederea integrarii, Romania va trebui sa aiba capacitatea de a se ridica la standardele impuse de piata europeana a produselor petroliere. Noi am atins deja acel nivel de calitate si performanta. In prezent, pornind de la trei statii si o rafinarie depasita tehnic, am ajuns sa producem carburanti cu o calitate superioara, ce respecta suta la suta standardele europene", a declarat, recent, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *