Stiri si noutati

Raiffeisen International a preluat banca ucrainiana Bank Aval

Grupul bancar austriac Raiffeisen International Bank-Holding AG a anuntat duminica finalizarea negocierilor pentru preluarea bancii ucrainiene Joint Stock Post Pension Bank Aval (Bank Aval) de la actualii sai proprietari, informeaza un comunicat din partea grupului bancar austriac.

acordului convenit de cele doua parti, Raiffeisen International va achizitiona un pachet majoritar de 93,5 la suta din actiunile Bank Aval, a doua banca din Ucraina. Pretul platit de grupul bancar austriac nu a fost insa dezvaluit, tranzactia urmand sa fie supusa aprobarii Bancii Centrale a Ucrainei si a autoritatilor de reglementare din Ucraina si Austria.

Directorul executiv al grupului Raiffeisen International, Herbert Stepic, considera aceasta achizitie drept un pas important in strategia de a face din Raiffeisen International unul dintre actorii principali de pe piata bancara din Ucraina si liderul de pe piata bancara din Europa Centrala si de Est. "Ucraina este una dintre cele mai importante piete pentru noi. Prin aceasta achizitie Raiffeisen devine liderul pietei in Ucraina. Bank Aval are o baza economica solida si o retea extinsa de filiale in intreg teritoriul tarii, potrivindu-se perfect cu reteaua Raiffeisenbank din Ucraina", a declarat Herbert Stepic.

Bank Aval a fost infiintata in luna martie 1992 si la finele lui 2004 avea un volum total de active de 1,573 miliarde euro si deservea aproximativ trei milioane clienti. In 2004 banca ucrainiana a realizat un profit net de 38 milioane euro si un ROE (return on equity) de 32,6 procente. In prezent, Bank Aval, a doua banca din Ucraina, are 17.950 de angajati si aproximativ 1.380 oficii bancare. La randul sau JSBC Raiffeisenbank Ukraine, subsidiara din Ucraina a grupului Raiffeisen International, opereaza in aceasta tara inca din 1998, iar la finele lui 2004 avea un volum total al activelor de 627milioane euro, in crestere cu 40 de procente comparativ cu sfarsitul lui 2003. In 2005 JSBC Raiffeisenbank Ukraine, a saptea banca din Ucraina, avea aproximativ 1.000 de angajati si 22 de oficii bancare. Prin fuziunea Bank Aval cu JSBC Raiffeisenbank Ukraine va lua nastere un nou lider pe piata bancara din Ucraina, noua entitate urmand sa controleze o cota de piata de aproximativ 11,9 procente. La aceasta se adauga potentialul semnificativ oferit de piata bancara ucrainiana. In 2004, in timp ce economia ucrainiana a inregistrat un ritm de crestere de 12 procente, activele din sectorul bancar au inregistrat o crestere de 30 de procente ajungand la 19,6 miliarde euro.

Raiffeisen International reprezinta compania care administreaza subsidiarele Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) in Europa Centrala si de Est. Actiunile sale sunt tranzactionate la Bursa de Valori din Viena. RZB detine 70 la suta, iar restul de 30 la suta sunt tranzactionabile. Raiffeisen International este lider pe piata bancara din CEE, cu 15 banci si 14 companii de leasing pe 16 piete. Peste cinci milioane de clienti sunt deserviti prin intermediul celor aproximativ 950 de unitati bancare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *