Stiri si noutati

Raportul asupra proiectului bugetului de stat si al asigurarilor sociale pe 2006, trimis la Birourile permanente ale celor doua Camere

Raportul comun asupra proiectului bugetului de stat si al asigurarilor sociale pe 2006 a fost trimis de comisiile de buget-finante la Birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, urmand ca saptamana viitoare senatorii si deputatii sa inceapa dezbaterile in plen.
Potrivit unui amendament adoptat de comisiile de specialitate, bugetul de stat pe 2006 se stabileste la venituri in suma de 42.825,4 milioane lei noi, iar la cheltuieli in suma de 43.658,0 milioane lei noi, cu un deficit de 832,6 milioane lei noi.
Un alt amendament stipuleaza ca plata premiului anual aferent anului 2006 pentru personalul din institutiile publice se efectueaza din prevederile bugetare pe anul 2007, incepand cu luna ianuarie 2007.
De asemenea, parlamentarii din comisiile de buget-finante propun ca pentru anul 2006 Ministerului Agriculturii sa i se majoreze numarul maxim de posturi cu pana la 3.953 de posturi. In motivatia admiterii amendamentului se precizeaza ca suplimentarea de posturi va fi facuta ca urmare a infiintarii Agentiei de Plati si Interventie, prin care se vor derula fondurile comunitare ce vor fi primite dupa aderarea la Uniunea Europeana.
In privinta cheltuielilor pentru ordine publica si siguranta, un amendament admis stabileste limita la suma de 6.904,4 milioane lei noi. Pentru anul viitor, se propune constituirea, la dispozitia procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv la dispozitia directorului general al Directiei generale de combatere a crimei organizate si antidrog si a directorului general al Directiei generale anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), cate un depozit in valoare de un milion lei noi pentru actiuni privind organizarea de flagranturi, in lei sau valuta, dupa caz. Se propune si ca din fondurile alocate Oficiului pentru protectia martorilor, din cadrul MAI, suma de un milion lei sa fie utilizata pentru finantarea programului de protectie a martorilor.
Printre amendamentele admise se numara si cel care mentioneaza ca Guvernul va lua masuri pentru reducerea cu zece la suta a numarului de salariati din administratia publica, prin restructurare. Parlamentarii din comisiile de buget-finante considera ca masura va duce la simplificarea si restructurarea administratiei, iar economiile obtinute pot contribui la majorarea salariilor personalului bugetar ramas dupa restructurare.
Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului este prevazut a fi in suma de 342, 3 milioane lei noi, in timp ce, din taxa pe valoare adaugata, se propune sa se aloce 9.700,7 milioane lei noi sume defalcate pentru bugetele locale.
Un alt amendament admis precizeaza ca la rectificarea bugetului de stat pe anul 2006, din sursele suplimentare se vor aloca, cu prioritate, fonduri pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), precum si pentru autoritatile si institutiile publice cu atributii in realizarea Planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei de reforma a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007.
Pe de alta parte, se propune diminuarea fondurilor alocate Senatului de la 87,370 milioane lei noi la 84,37 milioane lei noi si ale Camerei Deputatilor de la 190,44 milioane lei noi la 170,44 milioane lei noi. Sumele reduse vor suplimenta bugetul MEdC.
Printre amendamentele admise de parlamentarii din comisiile de buget-finante se numara si cele care prevad diminuarea bugetelor Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Serviciului Roman de Informatii si suplimentarea bugetelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Culturii si Cultelor.
Cat priveste bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2006, veniturile sunt prevazute a fi in suma de 19.637,7 milioane lei noi.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *