Stiri si noutati

Rata inflatiei in primele sapte luni – 5,1 la suta

Rata inflatiei in luna iulie 2005 a fost de unu la suta, iar cumulat pe primele sapte luni de 5,1 la suta, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica /INS/.

Fata de luna iunie 2005, in iulie cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare (1,7 la suta) si serviciile (0,7 la suta), in timp ce preturile alimentelor s-au majorat cu numai 0,2 la suta.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, serviciile s-au scumpit cu 7,8 la suta, marfurile nealimentare cu 7,2 la suta, iar alimentele cu 1,9 la suta.

Rata medie lunara a inflatiei a fost in acest an de 0,7 la suta, acelasi nivel mediu fiind inregistrat si in primele sapte luni din 2004. Rata inflatiei in ultimele 12 luni (iulie 2004 – iulie 2005) a fost de 9,3 la suta. 

Conform datelor INS, ouale, citricele, legumele si conservele de legume, fructele si conservele de fructe, fructele proaspete, carnea de vita si tuica au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna iulie fata de luna anterioara.

Pretul oualor a crescut cu 21,5 la suta, al legumelor si conservelor de legume cu 1,7 la suta, al fructelor si conservelor de fructe cu 1,6 procente, pretul fructelor proaspete a crescut cu 0,7 la suta, in timp ce carnea de vita s-a scumpit cu 0,6 la suta, iar tuica si rachiurile cu 0,5 la suta.

In aceeasi perioada, cartofii s-au ieftinit cu 13 la suta, iar laptele de vaca cu 1,4 la suta.

Din grupa marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele (7,5 la suta), energia electrica – cinci procente si combustibilii – 1,5 la suta. La servicii, cel mai mult au crescut tarifele pentru cazarea in unitatile hoteliere – 3,1 la suta, transportul urban – 2,8 la suta, ingrijire medicala – 2,6 procente si apa, canalizare si salubritate – 2,6 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *