Stiri si noutati

Razboiul gazelor se muta pe terenul declaratiilor

    La o saptamana dupa ce presiunea gazelor de import a revenit la normal, in Romania continua razboiul declaratiilor pe subiectul contractului de furnizare a gazelor de import si a pretului platit de tara noastra. Ministrul Economiei, Codrut Seres (foto), a declarat ieri ca riscam sa intram intr-o „criza mentala a gazului“. Pentru ca la inceputul saptamanii seful statului a redeschis discutia privind o posibila legatura intre pretul gazelor de import si existenta unor grupuri de interese, Seres i-a cerut lui Basescu sa-si duca ideile pana la capat, pentru ca altfel provoaca suspiciuni in jurul unui subiect sensibil. „Sunt sigur ca domnul presedinte Basescu are informatii la indemana si cred ca poate sa puna la dispozitia opiniei publice aceste grupuri de interese, pentru ca dupa aproximativ un an de prelungire a suspansului daca nu le precizezi s-ar putea sa fii incadrat la zona de tainuire, ceea ce este extrem de grav“.
    Ministrul economiei si Comertului a spus ca s-ar bucura daca seful statului si-ar continua ideea privind „grupurile de interese“, deoarece in lipsa unor clarificari vor plana in continuare banuieli asupra persoanei sale. „L-as ruga pe domnia sa sa ne precizeze care sunt grupurile de interese pentru ca anumiti binevoitori vor arata in permanenta cu degetul catre Seres, catre Voiculescu, din partidul caruia este Seres si acesta ar fi grupul de interese care se invarte in jurul MEC“, a explicat ministrul economiei. Replica lui Basescu nu s-a lasat mult asteptata. Seful statului a catalogat drept caragioasa cererea formulata de ministrul economiei. „Ceva mai caraghios nu putea spune. Chiar nu ma intereseaza declaratia ministrului industriilor (economiei-n.r.). Sincer, nu mai cred nimic. Eu stiu un singur lucru: ca avem cel mai mare pret la gaze“, a replicat Traian Basescu.
    Ministrul Economiei a explicat ieri, din nou, ca Ministerul Economiei nu este implicat in contractul de import al gazelor sau in stabilirea pretului si ca acest aspect al contractului nu este nici de resortul sau, nici de cel al primului ministru. Pretul gazului se stabileste printr-o formula care tine cont de cotatiile internationale la pacura si motorina si de un anumit discount negociat intre parti. Seres a respins si afirmatiile potrivit carora Romania plateste cel mai scump pentru gazul de import. O informare furnizata de Gaz de France, actionarul majoritar al Distrigaz Sud, arata ca preturile gazelor naturale sunt cu mult mai reduse pentru tarile care au in continuare o relatie puternica cu Rusia. „De mai multi ani, pretul gazelor romanesti de import au ajuns la nivelul preturilor gazelor din UE. Acesta rezulta in special din dorinta Rusiei, singurul exportator de gaze naturale catre Romania, de a alinia preturile pentru tarile care au ales sa se integreze in UE“, se arata in informarea trimisa de Barnard Arnaud. (M.B., C.N.)

Mihaela Balea, Cristina Nedelcu
Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *