Criza, ce tinde sa se extinda, prin care trece economia mondiala, in general, precum si criza resimtita in Uniunea Europeana, in special, poate constitui, in mod paradoxal, o extraordinara oportunitate pentru economia romaneasca. Potrivit ultimelor analize, Produsul Intern Brut (PIB) al UE va inregistra anul acesta o crestere de numai 0,7%, in timp ce in Romania acesta va fi cu peste 650% mai mare, respectiv 4,6%. Analistii economici si institutiile internationale de specialitate sustin ca, in acest context, piata romaneasca poate constitui o alternativa importanta si demna de luat in seama din partea investitorilor straini.
Vor fi afectate exporturile
Comisarul european pentru afaceri monetare, Pedro Solbes, a declarat ca economia Uniunii Europene va creste anul acesta cu doar 0,7%. Deteriorarea climatului economic din UE este evidenta, in contextul in care, la inceputul anului, se estima o crestere a Produsului Intern Brut din UE de 2%. Explicatia este data de criza prin care trec principalele forte economice din UE, respectiv Germania si Franta, dar si de cresterea, peste potentialul real, a monedei unice. Astfel, Comisia Europeana a avertizat asupra faptului ca un euro puternic, care a atins maxime- record in raport cu dolarul, va afecta exporturile in lunile urmatoare, intrucat acestea devin mai putin competitive pe pietele externe.
"E un avantaj psihologic"
Cresterea cu 650% a economiei romanesti comparativ cu aceea a Uniunii Europene este considerata de catre specialistii si analistii din domeniul financiar-bancar ca fiind, in primul rand, un avantaj psihologic. Evident, exista si unele aspecte care trebuie luate in considerare, cum ar fi o posibila incetinire a ritmului exporturilor, dar aceasta poate fi contracarata prin cresterea investitiilor straine, sustin analistii economici. "Uneori, momentele de recesiune din Uniunea Europeana ar putea crea un blocaj, deoarece majoritatea covarsitoare a exporturilor Romaniei este orientata spre aceasta zona. Pe noi ne intereseaza, in primul rand, sa fie o cerere ridicata, pentru a putea creste nivelul exporturilor si, implicit, al Produsului Intern Brut. O piata se castiga in ani de zile, dar se poate pierde foarte usor. Pe de alta parte, incetinirea ritmului cresterii economice din Uniunea Europeana, coroborata cu saltul de peste patru procente care se preconizeaza a se atinge anul acesta de catre economia romaneasca, ar putea determina o reorientare a investitorilor straini catre piata interna. Precizez ca este vorba atat de investitori din afara zonei euro, cat si cei din zona euro", ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Aceasta perspectiva a fost confirmata si de cunoscutul analist Ilie Serbanescu. Acesta ne-a declarat ca lipsa de perspective din UE ar putea indrepta capitalurile spre pietele din Est. "Fara indoiala ca investitorii straini s-ar putea orienta si spre piata romaneasca. Nu vad de nu ar face-o", a spus Ilie Serbanescu.
"The Economist" confirma datele
Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului The Economist, estimeaza ca Romania va inregistra anul acesta o crestere economica la 4,6%, iar in 2004 va atinge nivelul de 5,2%. Aceste date contrazic estimarile ceva mai optimiste ale Guvernului, analiza specialistilor britanici luand in calcul existenta unor semnale privind incetinirea cresterii productiei industriale si "procesul lent de redresare economica din UE". Analistii EIU anticipeaza o reducere a ratei de crestere a exporturilor in acest an, ca urmare a climatului nefavorabil din UE. Totusi, raportul evidentiaza faptul ca aceasta situatie defavorabila va fi contrabalansata "de cresterea volumului investitiilor".
Have something to add? Share it in the comments.