In ultimii ani, Romania a fost tinta unor scandaluri rasunatoare referitoare la poluarea mediului (vezi "chimizarea" Tisei cu cianuri sau a raurilor din Moldova cu deseuri lemnoase). Pentru a ne retusa imaginea, dar si pentru ca nici UE nu ne primeste cu mii de tone de deseuri aruncate de-a valma pe oriunde, Guvernul a elaborat un act normativ. Este vorba de HG/349/2002, in conformitate cu prevederile Directivei europene 94/62/CE privind reglementarea gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje cu scopul prevenirii si reducerii impactului asupra mediului. Actul se refera la recuperarea unui procent de 50% din greutatea deseurilor de ambalaje si reciclarea a 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaj recuperate. Se admit doar ambalajele care indeplinesc conditiile referitoare la volum si greutate, precum si cele reutilizabile sau recuperabile.
Sanctiuni aspre
Nerespectarea acestor cerinte de catre agentii economici se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 80 si 100 milioane de lei, respectiv intre 20 si 40 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor privind reutilizarea ambalajelor.
Consiliile locale sau agentii economici care nu furnizeaza ministerului de resort informatiile privind planul de recuperare a deseurilor de ambalaje pot primi amenzi intre 40 si 80 milioane de lei.
Daca agentii economici nu organizeaza reciclarea si recuperarea deseurilor, pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 80 si 100 milioane de lei.
Have something to add? Share it in the comments.