Regia Nationala a Padurilor (RNP) estimeaza ca va inregistra, la sfarsitul acestui an, venituri totale in valoare de 10.000 miliarde de lei, cheltuieli totale de 8.800 miliarde de lei si un profit brut de 1.200 miliarde de lei, indicatori in crestere cu 119%, 118%, respectiv 126% fata de anul 2002.
Pentru contracararea actiunilor ilegale indreptate impotriva padurii, directiile silvice, impreuna cu inspectoratele de politie judetene si unitati din subordinea Comandamentului trupelor de jandarmi au actionat pentru combaterea fenomenului infractional, in principal, prin controlul circulatiei materialelor lemnoase si al legalitatii functionarii instalatiilor de debitat lemn rotund. Rezultatele celor 68.874 actiuni desfasurate in comun cu organele de politie in perioada ianuarie-noiembrie a.c. s-au concretizat prin constatarea a 1.445 infractiuni si a 7.505 contraventii. S-au aplicat amenzi ce au totalizat 45.779.675 mii de lei. De asemenea, s-au retinut in vederea confiscarii materiale lemnoase cu un volum de 19.289 mc.
Cresterea si exploatarea cabalinelor
Ca structura organizatorica nou- infiintata in cadrul RNP – Romsilva, Directia de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor a impus, printr-un efort sustinut, derularea unor actiuni si programe specifice, menite sa conduca la coordonarea eficienta a activitatii de crestere si ameliorare a cailor de rasa din herghelii si depozite de armasari.
Activitati ecvestre sportive si de agrement
In scopul popularizarii activitatii hipice in Romania si pornind de la necesitatea cresterii nivelului performantelor si valorii comerciale a efectivelor de cabaline din patrimoniul RNP – Romsilva, s-au luat urmatoarele masuri:
- a fost infiintat Clubul Sportiv Hipic al RNP – Romsilva PEGAS-BUCURESTI, structura sportiva inregistrata in Registrul Special, cu Certificatul de Identitate Sportiva, la Agentia Nationala pentru Sport. Astfel a fost creat cadrul legal de participare cu efectivele de cabaline ale RNP – Romsilva la concursurile organizate sub egida Federatiei Ecvestre Romane;
- au fost create conditiile legale si tehnice (reparatii capitale si modernizari) pentru organizarea competitiilor sportive oficiale (interne si internationale) din calendarele competitionale ale Federatiei Ecvestre Romane si Federatiei Ecvestre Internationale.
Program de ameliorare genetica
In cadrul acestui program, s-au realizat o serie de lucrari importante pentru rasele de cabaline din sectiile RNP – Romsilva, dupa cum urmeaza:
- s-au stabilit listele de imperechere pentru efectivele de reproductie urmarindu-se punerea lor in aplicare, conform programului stabilit;
- se lucreaza la modernizarea sistemului informational de inregistrare a datelor genealogice;
- au fost elaborate si transmise catre directiile silvice toate documentele zootehnice in vederea inregistrarii datelor la nivel de herghelii si depozite;
- s-a actualizat baza de date computerizate privind genealogia si reproductia la cabaline;
- a fost finalizata actiunea de sustinere a probelor de calificare si lucrari de promovare a tineretului la turma de baza;
- au fost supuse aprecierii comisiilor de clasare, cabalinele din toate sectiile hipice administrate de RNP – Romsilva.
Regenerarea padurilor, in 2003
RNP – Romsilva a avut acest an un program de regenerare de 18.184 hectare de padure, din care 7.518 hectare regenerari naturale si 10.666 hectare impaduriri integrale. In acest scop, in campania de toamna s-a propus a se efectua urmatoarele lucrari: regenerari totale pe 4.053 hectare, din care 1.505 hectare regenerari naturale si impaduriri pe 2.548 hectare. Totodata, s-au facut completari curente pe 606 hectare si s-au refacut plantatiile calamitate pe 857 hectare. Din suprafata totala de impadurit in campania din toamna acestui an, de 2.548 hectare, 1.410 hectare (55,3%) reprezinta lucrari de ameliorare prin impadurire a terenurilor degradate in fondul forestier, proprietate publica a statului, aflat in administrarea RNP – Romsilva. Pe total, in campania de impaduriri din aceasta toamna s-au plantat peste 28 milioane de puieti, asigurandu-se totodata un stoc de 4 milioane de puieti pentru infiintarea de perdele forestiere pe terenurile altor detinatori.
Efortul financiar al RNP – Romsilva pentru realizarea acestui program a fost de peste 170 miliarde de lei.
Tot in aceasta toamna, programul de instalare a 17.000 ari de culturi noi in pepinierele silvice a fost depasit, realizandu-se semanaturi pe 19.516 ari, in special cu specii de cvercinee, brad, fag, frasin, paltin s.a.
Terenuri degradate, luate in administrare
Una din prioritatile RNP – Romsilva este preluarea in administrare a terenurilor degradate, inapte folosintelor agricole, in vederea reconstructiei ecologice a acestora.
Astfel, in aceasta toamna, reprezentantii directiilor silvice au identificat impreuna cu reprezetnantii filialelor teritoriale ale Agentiei Domeniilor Statului, suprafata de 8.430 hectare terenuri degradate care se propun a fi ameliorate prin lucrari de impadurire.
Stadiul retrocedarii padurilor
La nivel national, la sfarsitul lunii noiembrie a.c., stadiul actiunii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, era urmatorul:
- suprafata terenurilor forestiere puse in posesie este de 1.562.571 ha si reprezinta 96,0% din suprafata pusa la dispozitie si 96,4% din suprafata validata si necontestata;
- suprafata terenurilor validate de comisiile judetene pentru care reprezentantii directiilor silvice au avut obiectiuni este de 201.616 ha.
Have something to add? Share it in the comments.