Reducerea de 10%, acordata de stat celor care-si platesc la timp intretinerea, gaureste bugetul CET-urilor
In cursul acestui an, furnizorii de apa si energie termica vor fi obligati prin lege sa respecte anumite obligatii contractuale fata de beneficiari. Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile de Gospodarire Comunala (ANRSC), a informat ieri ca aceste obligatii vor fi cuprinse in regulamentul-cadru de organizare a serviciilor energetice de interes local, care va fi supus aprobarii Guvernului pana in luna aprilie. Legea va obliga furnizorii de energie termica sa respecte obligatii precum asigurarea unei anumite temperaturi a agentului termic, programul de alimentare cu energie, regulile de intretinere a sistemelor. Fiecare operator isi va detalia, pe baza acestor criterii generale, propriile contracte cu clientii.
Consumatorii vor fi obligati sa aiba grija de instalatiile de incalzire din apartament si de tevaraia de la subsolul blocului, daca nu vor sa fie amendati. Furnizorii de apa vor fi obligati sa inlocuiasca in cinci zile un contor defect, in caz contrar, consumatorul urmand sa fie scutit de la plata contravalorii consumului pe perioada intarzierii. Totodata, furnizorul trebuie sa anunte modificarile de tarife cu 15 zile inainte si sa respecte indicatorii minimali de calitate.
Legea descurajeaza contorizarea
Masura de calculare a facturilor la incalzire, raportata la media consumului din blocurile contorizate, nu rezolva decat momentan problemele. Mai mult, sustine Ioan Radu, aplicarea gresita a prevederilor OG 6/2003 poate sa aiba ca efect negativ descurajarea contorizarii, dat fiind ca factura la intretinere este egala pentru blocurile contorizate si cele necontorizate. Radu este de parere ca, fara finalizarea procesului de contorizare, nu se poate vorbi de o eficientizare a sistemului de termoficare si sustine ca, si dupa finalizarea acestuia, problemele din sistem nu vor disparea fara investitii in modernizare. "Contorizarea permite consumatorilor sa plateasca atat cat consuma, insa pierderile raman. Aici trebuie umblat", a mai spus presedintele ANRSC. El sustine ca in anumite zone din Bucuresti, dupa aplicarea mediei ponderale de consum – conform OG 6/2003, apare un "fenomen ciudat" in care se ajunge ca blocurile necontorizate sa plateasca mai putin decat cele contorizate. Ordonanta creeaza probleme si regiilor din Timisoara sau Cluj, unde sistemul este modernizat, nu sunt datornici, iar pierderile sunt sub 2%.
Potrivit OG 6/2003, furnizorii de utilitati sunt obligati sa ofere reduceri de 10% daca factura este achitata in 15 zile de la emitere. "Reglementarea face ca veniturile regiilor sa scada cu 10%, acestea fiind nevoite sa acopere pierderile printr-o cerere de majorare de tarif", a mai spus Radu. El a destainuit ca exista si societati de termoficare care-si acopera costurile de productie foarte mari din subventiile acordate de bugetele locale, care "sunt pe punctul sa explodeze daca se mai continua acordarea subventiilor".
Modernizarea, singura solutie
Autoritatea a dat ca termen de elaborare a strategiilor de modernizare 1 iulie 2003, data de la care nu va mai aproba nici o ajustare de tarif, fiind luata in calcul si ridicarea licentelor de functionare a operatorilor. Ioan Radu spune ca una dintre solutiile privind scaderea facturilor si eficientizarea sistemului in Bucuresti ar putea fi trecerea CET-urilor in subordinea administratiei locale sau preluarea de catre Termoelectrica a activitatii de distributie.
Have something to add? Share it in the comments.