Stiri si noutati

Responsabilii din domeniul energiei austriac, ungar, roman, bulgar si turc au convenit accelerarea Proiectul Nabucco

“”>Uniunea Europeana (UE) si responsabili din domeniul energiei din Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia au convenit, luni, la Viena, accelerarea inceperii lucrarilor la gazoductul Nabucco impreuna cu Iranul, proiect ce ar urma sa-i pemita Europei sa-si reduca dependenta de gazele naturale din Rusia, transmite AFP.
Intr-o declaratie comuna fara caracter de constrangere, ministrii si-au dat acordul pentru construirea acestui gazoduct de 3.300 kilometri care va permite pana in anul 2015 livrarea a 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in Europa.
Cinci societati – Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Mol (Ungaria) si OMV Gas (Austria) – au format Nabucco Gas Pipeline International, pentru a conduce gazul din zonele iraniene de la Marea Caspica spre Europa Centrala si de Vest. Costul gazoductului este estimat la circa 4,6 miliarde de euro.
Potrivit estimarilor Comisiei Europene, care a finantat un studiu de fezabilitate privind acest gazoduct, pana in 2025 intre 10% si 15% din gazele ce vor fi consumate de UE vor proveni din aceasta regiune. Decizia finala privind inceperea lucrarilor este asteptata in 2007, iar sfarsitul lucrarilor este prevazut pentru anul 2011.
Potrivit ministrului austriac al energiei, Martin Bartenstein, ‘Nabucco reprezinta un element-cheie al unei politici energetice europene’.
Rezervele totale de gaze naturale din Orientul Mijlociu sunt estimate de specialisti la circa 80.000 de miliarde de metri cubi, potrivit aceleiasi surse.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *