Stiri si noutati

Restrictiile la creditarea persoanelor fizice, in vigoare din august. Urmeaza limitarea creditului in valuta

Peste nici o luna vor intra in vigoare noile norme de creditare a populatiei, care vor incerca sa tempereze, pentru a doua oara in 18 luni, apetitul pentru imprumuturi a persoanelor fizice. Proiectul prevede ca suma ratelor si dobanzilor aferente contractelor angajate sa nu depaseasca 40% din veniturile lunare nete ale solicitantului si ale familiei acestuia. In cazul creditelor imobiliare, indiferent de creditor, si din contractele de acceeasi natura, obligatiile lunare de plata nu vor putea depasi 35% din veniturile nete ale solicitantului si familiei acestuia. Noile prevederi, care vor fi discutate in Consiliul de Administratie al BNR care va avea loc in aceasta saptamana, mai propun ca valoarea unui credit pentru investitii sa nu depaseasca 75% din valoarea imobilului, in timp ce valoarea garantiilor necesare nu va putea fi mai mica de 133% din valoarea creditului. Venitul net se determina din scaderea din veniturile lunare a cheltuielilor cu utilitatile, transportul, intretinerea, etc.

"BNR apasa pe o pedala de politica monetara pentru a restabili echilibrele macroeconomice. Aceasta va afecta si portofoliile de clienti ale bancilor si populatia", ne-a declarat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.

Cei care vor dori sa-si incerce norocul si capacitatea de rambursare a creditelor trebuie sa declare pe propria raspundere toate imprumuturile pe care le au deja parafate, date necesare pentru determinarea nivelului de indatorare. Verificarea acestora va fi insa mai greu de pus in practica, dat fiind ca nu exista o baza de date unitara in acest sens, la care sa contribuie toate institutiile de credit. Ca urmare, birocratia de dinaintea obtinerii unui credit va ramane, cel putin o perioada, principala arma impotriva cresterii creditarii. La acest ultim aspect, trebuie uitata insa competitia dintre banci, care a condus la oferirea unor servicii in care un dosar de creditare este aprobat intr-un timp foarte scurt, de neconceput anul trecut.

Date fiind semnalele lansate chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, privind iminenta restrictionarii creditarii in valuta, bancherii se asteapta la adoptrea unor masuri in acest sens, avand in vedere expansiunea fara precedent a imprumuturilor in euro si dolari. (C.N.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *