Stiri si noutati

Retragerea italienilor de la Landini a redeschis Dosarul ?Tractorul?

Laurentiu Solomon

Dupa o lunga perioada de negocieri dure, in special in relatia cu sindicatele, si dupa ce s-au dat plati compensatorii in valoare de 80 miliarde de lei pentru cei peste 3.300 de salariati disponibilizati, presedintele AVAS, Mircea Ursache, este convins ca patronii concernului italian Landini nu mai sunt interesati de cumpararea uzinei Tractorul Brasov.

Totusi, in pofida acestei renuntari de ultima ora, ale carei motive reale raman ascunse in tenebrele privatizarilor romanesti, presedintele AVAS se declara "linistit" pentru ca, potrivit afirmatiilor sale, Tractorul nu duce lipsa de pretendenti, in portofoliul AVAS existand cinci oferte.

Astfel, si-au exprimat interesul pentru cumpararea fabricii brasovene firmele Same Deutz din Italia, Sanko Holding din Turcia, Mahindra&Mahindra din India, precum si firma autohtona MYO-O (fosta Semanatoarea), precum si un consortiu aflat in stadiul final de formare, "compus din sase societati cu traditie in productia agricola", a dezvaluit Mircea Ursache.

Sindicatele nu mai au rabdare

O data cu acest anunt – care oricum nu mai mira pe nimeni -, epopeea uzinei Tractorul risca sa se transforme intr-o telenovela cu iz mioritic. Recent, presedintele AVAS a afirmat ca "sunt semnale clare si ne asteptam sa primim un raspuns negativ din partea companiei Landini." Oricum, avand in rezerva cele cinci oferte, presedintele Ursache nu dispera si este dispus sa reia intregul circuit, destul de alambicat, al procesului de privatizare a fabricii brasovene, care asteapta de o suma de ani intrarea in randul "lumii privatizate". Desigur, linistea sefului AVAS are argumentele ofertelor, procesul de privatizare poate fi reluat si intins "sine die" sau pana se ajunge la un numitor comun si la un pret corect numai ca, in acest timp, uzina este obligata sa plateasca sumele compensatorii pentru cei peste 3.300 de fosti angajati care, in preparativele privatizarii, au fost disponibilizati. "Pana in prezent s-au platit 30 din cele 80 miliarde lei alocate acestor plati compensatorii", a precizat Gheorghe Apostu, presedintele sindicatului "Tractorul". De altfel, fara a avea prea multe informatii referitoare la retragerea italienilor de la Landini, liderul sindical inca asteapta publicarea in "Monitorul Oficial" a Legii privind privatizarea uzinei "Tractorul". "Am convenit in cadrul comisiei de dialog social al AVAS ca dupa publicarea acestei legi sa asteptam trecerea termenului de 15 zile, iar dupa aceea sa intre in vigoare contractul cu Landini", ne-a declarat liderul Apostu. "Oricum, cine vrea sa cumpere Tractorul trebuie sa discute intai cu sindicatele pentru ca altfel arunca banii pe fereastra", a tinut sa-i avertizeze liderul sindical pe ofertantii pentru uzina brasoveana. Mai mult, Apostu a mentionat ca "firmele care doresc sa cumpere fabrica trebuie sa stie ce insemna sa fabrici un tractor si nu cum sa folosesti un tractor si de aceea, nu prea vad cum firme romanesti care lucreaza in agricultura si nu-si pot permite sa cumpere cu pret integral un tractor si apeleaza la subventii de 45% au potenta financiara pentru a cumpara uzina". Asta, in conditiile in care zvonurile sustin ca printre firmele componente ale preconizatului consortiu romanesc amator de a cumpara "Tractorul" se regaseste si grupul InterAgro patronat de Ioan Nicolae.

Si contractul ROMAN este atacabil

Chiar daca pretul ce urmeaza a fi platit de investitor a fost stabilit in contract, Mircea Ursache a anuntat ca se opune vanzarii a celor trei hale componente ale uzinei ROMAN Brasov care fac obiectul respectivului contract incheiat cu firma malaeziana Pesaka Astana. "Pretul de 110.000 euro pentru trei hale care reprezinta 42% din uzina Roman mi se pare extrem de mic", a constatat, dupa ce pretul a fost prevazut in contract, presedintele AVAS, care le-a cerut malaezienilor "sa vina cu o oferta serioasa". Totusi, exista si riscul, se pare asumat, ca si respectivii cumparatori sa renunte, iar cele trei hale sa astepte alte oferte, mai tentante, aflate, probabil, in portofoliul AVAS.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *