Stiri si noutati

Rezerva valutara s-a redus cu o jumatate de miliard de euro

Rezervele valutare constituite la Banca Nationala a Romaniei au scazut, in luna mai, cu 481,3 milioane euro, pana la nivelul de 5,28 miliarde de euro, informeaza un comunicat al BNR. Intrarile la rezervele valutare au reprezentat numai venituri din administrarea rezervei internationale, care s-au ridicat la 14,2 milioane euro. In luna mai, BNR a rascumparat titluri de stat in valuta, emise de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna, in suma de 133,8 milioane euro. De asemenea, activitatea bancii centrale in piata valutara a insemnat vanzari nete de 98,6 milioane euro.

Tot in luna mai, banca centrala a efectuat plati de 121,8 milioane euro in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica externa, directa si garantata de MFP. La aceste iesiri s-au adaugat modificari ale rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare si cotizatii care au reprezentat un minus de 141,3 milioane euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, dar preturile internationale au determinat cresterea valorii acesteia la 1,045 miliarde euro. Astfel, rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei – valute plus aur – se situeaza la peste 6,32 miliarde euro.

Pana la sfarsitul anului 2003, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 802 milioane euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *