Stiri si noutati

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 335,2 milioane de euro

Operatiunile valutare efectuate de BNR in luna martie, pentru a contracara tendinta de apreciere a leului prin cumpararea excedentului de euro inregistrat de trezoreriile bancilor comerciale, au dus la cresterea rezervelor valutare ale statului cu 335,2 milioane de euro.

Potrivit datelor BNR, la finele lunii trecute, rezervele valutare se situau la nivelul a 6,76 miliarde euro. Avansul inregistrat a fost insotit de majorarea valorii stocului de aur pana la 1,16 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale sa totalizeze 7,93 miliarde euro.

Tranzactiile prin care banca centrala a atras excedentul de valuta din piata interbancara au reprezentat principala sursa pentru suplimentarea rezervelor. Tendinta de scadere a cotatiilor euro/leu, manifestata in prima parte a lunii martie, a facut necesara interventia BNR, mai ales ca moneda nationala se afla, dupa primele doua luni, in castig nominal fata de cele doua valute de referinta. Cumpararile nete ale BNR (achizitionare de valuta minus vanzare de valuta in piata interbancara) s-au ridicat la 335,5 milioane euro. Celelalte fluxuri care vizeaza rezervele valutare s-au echilibrat. Astfel, platile de 52,7 milioane euro aferente ratelor si dobanzilor scadente la datoria publica directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice au fost acoperite de veniturile din administrarea rezervei, 15,4 milioane euro, la care s-au adaugat alte intrari nete de 37 milioane euro.

Pana la sfarsitul anului 2004, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice sunt de 1,06 miliarde euro.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *