Potrivit datelor MAPAM, Romania isi pastreaza inca statutul de tara importatoare de alimente. Numai pana in luna septembrie, au intrat in tara produse de peste 1,08 miliarde de euro. Cu toate ca anul acesta, exportatorii au beneficiat de sprijin din partea autoritatilor, importurile de produse agroalimentare au inregistrat o crestere cu 42,7%, fata de perioada similara a anului anterior. In acelasi timp, valoarea marfurilor alimentare autohtone exportate pe pietele internationale nu depaseste 292 milioane de euro. Calitatea redusa a acestora pare a fi principalul motiv pentru care nu pot concura cu marfurile occidentale, fapt recunoscut si de autoritati. "Deficitul balantei comerciale s-a accentuat atat din cauza cresterii semnificative a importurilor, in special de cereale, realizate pe fondul disponibilitatilor interne reduse, a productiilor mici, cat si ca urmare a faptului ca industria agroalimentara romaneasca nu este prezenta la export cu produse competitive", reiese din balanta Ministerului Agriculturii.
Graul, porumbul si carnea de porc – in top
Cu toate ca anul acesta, crescatorii de animale au mentinut relativ constant preturile la carne, potrivit statisticilor MAPAM, agentii economici s-au orientat cu precadere catre carnea de import. Acest lucru este dovedit prin faptul ca, in noua luni, au fost importate peste 67.000 tone de carne de porc, in timp ce anul trecut, cantitatea de carne adusa in tara s-a ridicat la 50.000 de tone. In acest context, pe primele trei pozitii la import se afla graul, cu aproximativ un milion de tone, zaharul, cu circa 483.000 tone si carnea de porc, cu circa 234.000 tone. Pe primele locuri la marfurile aduse in tara se afla si carnea de pasare, orzul, tomatele, cartofii si ceapa.
Nivelul atins de importuri anul acesta este ingrijorator si pentru reprezentantii Ministerului Agriculturii, care sustin ca in primele noua luni, agentii economici au adus in tara produse cat pentru un an. "In primele trei trimestre, importurile de alimente au atins nivelul total realizat pe intreg anul 2002, cand acesta s-a situat la 1,1 miliarde de euro", se precizeaza in documentul MAPAM.
Si exporturile au crescut cu 7%
In perioada mentionata, valoarea exporturilor de produse agroalimentare a crescut cu 7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Cea mai mare pondere o au exporturile de animale vii, respectiv bovine, ovine, caprine si cai, ce au reprezentant 33,8% din valoarea totala a exporturilor. In plus, in acelasi interval, exportul de seminte de floarea-soarelui a crescut cu peste 40.000 de tone. Concomitent, a crescut si exportul de ulei de floarea-soarelui, pana la 16.000 de tone, in timp ce exportul de sucuri de fructe si legume a atins 9.000 de tone. Pe de alta parte insa, cantitatea de vin comercializat pe pietele externe s-a injumatatit.
Astfel, spre deosebire de anul trecut, cand s-au exportat peste 400.000 tone de vin, anul acesta, nu s-au vandut in strainatate decat 216.000 tone. Si exportul de branzeturi inregistreaza o scadere, acesta ajungand de la 2.500 tone la circa 2.000 tone.
Have something to add? Share it in the comments.