Stiri si noutati

Romania importa masiv din UE

Importurile realizate de tara noastra in primele sapte luni au insumat 9,7 miliarde USD. O cantitate semnificativa din perspectiva contravalorii importurilor, 57% din suma totala, a fost efectuata din tari membre ale Uniunii Europene (UE), in timp ce pe locul al doilea se situeaza tarile din Europa Centrala si de Est, cu 18,1% din total. Cele mai multe importuri au fost reprezentate de materiile prime necesare industriei romanesti, contravaloarea acestora reprezentand 43,2% din totalul de 9,7 miliarde USD, in timp ce bunurile de capital au reprezentat 21,9%, cele destinate consumului 13,1%, iar combustibilii si lubrifiantii 10,4% din aceasta suma.

Importurile lunii iunie a acestui an au fost de 1,7 miliarde USD, cu 37% mai mari decat cele efectuate in luna similara a anului precedent si cu 36,5% fata de media anului 2001.

Si la capitolul exporturi, partenerii importanti ai Romaniei sunt tot tarile membre UE, valoarea exporturilor realizate in aceste tari reprezentand 68,9% din cifra totala. Pe locul al doilea la acest capitol sunt tarile in curs de dezvoltare, in care au fost exportate bunuri reprezentand 15,2% din suma exporturilor. (C.S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *