Stiri si noutati

Romania, lider la exportul de ?piei de closca? si crengi de copaci

Ilinca Teodoriu

Desi valoarea exporturilor cu produse agroalimentare a crescut cu aproximativ 40% pana in luna iunie, in comparatie cu perioada similara a anului precedent, deficitul balantei comerciale s-a accentuat semnificativ. Astfel, daca in 2003, in tara noastra, cunoscuta ca importator masiv de produse alimentare, au fost aduse marfuri de peste 539 milioane de euro, anul acesta, valoarea produselor provenite din strainatate se ridica la aproape 700 milioane de euro. In acelasi interval, exporturile de produse romanesti catre pietele internationale s-au ridicat la 188 milioane de euro, in timp ce, in 2003, agentii economici au vandut peste hotare marfuri de 134 milioane de euro.

Accentuarea deficitului comercial este justificata de specialistii Ministerului Agriculturii de intemperii, care au periclitat culturile agricole. "Deficitul balantei s-a accentuat in special pe seama importurilor de cereale, import determinat de productiile mici obtinute in anul 2003, urmare a conditiilor climatice deosebit de nefavorabile", se precizeaza in balanta MAPDR pana in luna iunie. Pe de alta parte, documentul autoritatilor nu mentioneaza nimic despre lipsa irigatiilor, de care este responsabila Societatea Nationala a Imbunatatirilor Funciare (SNIF) si nici de plata cu mare intarziere a subventiilor.

"Deficitul balantei s-a accentuat in special pe seama importurilor de cereale, import determinat de productiile mici obtinute in anul 2003"

Animale vii pentru Croatia, Italia si Siria

Potrivit balantei comerciale, produsele romanesti incep sa castige teren pe pietele internationale. Nimic mai fals, deoarece cele mai multe marfuri exportate de Romania sunt materii prime, si nu produse cu valoare adaugata. Astfel, pe langa semintele de floarea-soarelui, ce ocupa locul intai in clasamentul exporturilor, in topul marfurilor comercializate pe pietele externe se regasesc animale vii precum bovinele, caprinele, ovinele si magarii, dar si sroturi de soia sau porumb. Principalele destinatii catre care se indreapta bovinele si ovinele romanesti sunt Siria, Croatia, Grecia, Polonia si chiar si Bulgaria. Pe langa aceste produse, pe pietele externe s-au vandut si produse traditionale romanesti precum vinurile, mierea de albine sau sucurile de fructe. O crestere s-a inregistrat la exportul de nuci, pana in luna iunie fiind vandute peste 6.000 tone, in timp ce anul trecut nu s-au vandut decat 2.000 tone de nuci.

Exportam moluste si turte din reziduuri

La valoarea totala a exporturilor contribuie si alte marfuri ce pot fi considerate bizare. Astfel, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, in numai cinci luni au trecut granitele tarii peste "328 tone de piei de pasare si alte parti acoperite cu pene". Exportul de "piei de closca" a fost insa devansat de cel de crengi. Pana la sfarsitul lunii mai au fost vandute in strainatate peste 964 tone de frunze si ramuri de provenienta autohtona. Pe langa acestea, tara noastra a mai exportat si peste 105 tone de moluste. Romania exceleaza si la exportul de aluat alimentar fiert sau umplut, in intervalul mentionat fiind vandute peste 2.500 de tone de astfel de produse. Locul intai in topul ciudatenilor este ocupat de turtele si reziduurile din extractia grasimilor, cantitatile exportate depasind 77.900 tone.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *