Stiri si noutati

Romania poate pierde 80 milioane de dolari de la Banca Mondiala

Ilinca Teodoriu

"Potrivit acordurilor pe care le-am incheiat in luna august, intr-o prima faza, banii ar trebui utilizati pentru reabilitarea sistemelor de irigatii pe culoarul Nicoresti-Tecuci si Sadova-Corabia. Insa, pentru a demara acest proiect, una dintre conditii este adoptarea Legii imbunatatirilor funciare", a declarat, cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie a Federatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, Roxana Ionescu, coordonatoare adjuncta a PDAUAI. Acest proiect de dezvoltare a asociatiilor utilizatorilor de apa este un ajutor nerambursabil oferit de Guvernul Statelor Unite, prin care se ofera asistenta tehnica si scolarizare membrilor acestora in vederea indeplinirii conditiilor impuse de Banca Mondiala. Potrivit Roxanei Ionescu, data-limita de intrare in vigoare a actului normativ ce reglementeaza imbunatatirile funciare este 24 decembrie. "Daca aceasta lege nu va intra in vigoare pana la aceasta data, atunci acordul de imprumut este anulat", a mai spus Roxana Ionescu.

Noi runde de negociere cu BM

Sansele ca actul normativ sa fie adoptat pana la 24 decembrie 2003 sunt, in opinia reprezentantilor PDUAI, minime. In cazul in care autoritatile romane nu vor reusi sa voteze Legea imbunatatirilor funciare in timp util, acordul incheiat cu Ministerul Agriculturii, privind acordarea imprumutului de 80 milioane de dolari va fi anulat si se vor deschide noi runde de negociere. "Tinand cont de esecurile anterioare, si anume cei trei-patru ani de discutii fara nici un rezultat, exista mari sanse ca acest imprumut sa nu mai fie aprobat deloc", a mai declarat Roxana Ionescu. De intrarea in vigoare a acestui act normativ depinde si continuarea Programului de dezvoltare a asociatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii. "Daca legea nu va fi adoptata, iar banii de la Banca Mondiala nu vor mai veni, este posibil ca si acest proiect sa se intrerupa", sustin coordonatorii PDUAI.

MAPAM: Legea, discutata saptamana viitoare

Spre deosebire de oficialii americani, autoritatile romane se arata increzatoare si sustin ca proiectul de lege va fi aprobat de Executiv in urmatoarea sedinta. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, in momentul de fata, proiectul de lege privind imbunatatirile funciare se afla, spre aprobare, la Ministerul Justitiei. "Proiectul a fost avizat atat de Ministerul Finantelor, al Internelor, cat si de Ministerul Sanatatii si al Integrarii Europene. Prin urmare, acesta ar putea fi discutat saptamana viitoare in cadrul sedintei de Guvern", ne-a declarat Vasile Bacila, director in Ministerul Agriculturii. Pe de alta parte insa, oficialul MAPAM se arata sceptic in privinta anularii acordului de imprumut. "Nu exclud posibilitatea de a nu mai beneficia de acesti bani, insa, pana in prezent, eu nu am auzit ca adoptarea unei legi sa constituie o conditie pentru primirea unor fonduri", a subliniat Vasile Bacila.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *